
Over dit recept...
Vrijdag is visdag!
Princes heeft meerdere visconserven, maar één die bij ons thuis nooit ontbreekt is de tonijn in blik. De tonijn in olijfolie en water zijn onze favoriet. In water voor gerechten waarin ik een neutralere tonijn nodig heb, en die in olijfolie als ik meer smaak toe wil voegen aan een recept. Dat is het geval met deze heerlijke luchtige brioche broodjes met spicy tonijnvulling.
Met dit recept heb je voldoende voor 6 broodjes.
Ingrediënten deeg
- 500 gram bloem
- 280 ml warme melk
- 100 gram gesmolten boter
- 1 ei
- 30 gram suiker
- 32 gram verse gist
- 1/2 theelepel zout
Ingrediënten tonijnvulling
- 2 blikjes tonijn in olijfolie van Princes
- Een snufje zout
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 mespuntjes cayennepeper
- 2 eetlepels fijn gesneden peterselie
- 1 potje rode pesto (merk naar wens)
- 1 geklutst ei
- Sesamzaadjes
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en kneed met een deeghaak tot een glad en ietwat plakkerig deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Vet een andere kom in met olijfolie en doe het deeg hierin. Dek af met plastic folie. Zoek een warm plekje en zet de kom hier gedurende een uur weg. Dit zorgt ervoor dat het deeg rijst en minimaal verdubbelt in omvang.
- In de tussentijd maak je de vulling. Laat de tonijn goed uitlekken en maak met een vork los.
- Zet een koekenpan met een scheutje olijfolie op het vuur en voeg hier de tonijn aan toe samen met het zout en alle kruiden. Bak dit goed tot alle kookvocht opgedroogd is.
- Voeg als laatste de fijngesneden peterselie toe en laat afkoelen.
- Een uur later neem je het verdubbelde deeg en leg je dit op een met meel bestoven oppervlak.
- Kneed alle lucht er uit en rol uit tot een groot rechthoekig vlak.
- Vul over de hele breedte van het deeg een strook met een laagje rode pesto, en wat tonijn. Vouw het deeg vanaf onder over de gevulde strook en druk goed dicht. Snijd dan vlak langs de rand af en rol de strook rond.
- Leg een knoop in de soort van gevulde deeg slang en zorg ervoor dat je de uiteindes aan de onderkant dichtdrukt. Zo scheuren de broodjes niet open tijdens het bakken.
- Leg de broodjes op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Dek de broodjes af met plasticfolie en laat ze nog eens 20 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden (alleen onderzijde).
- Als de broodjes weer wat gerezen zijn bestrijk je ze met het geklutste ei. Dit doe je met een bakkwast. Bestrooi ze met wat sesamzaadjes.
- Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten af tot ze mooi goudbruin zijn.
-
Laat de broodjes nog wat afkoelen en ze zijn klaar!
Heerlijke gevulde en mooie broodjes waar je geen genoeg van krijgt.
Eet smakelijk!!!