Over dit recept...
Een gerecht dat oorspronkelijk uit Portugal komt, maar ook in de Kaapverdische keuken heel populair is. Ik ben er dan ook echt mee opgegroeid. Een smeuïg onepot rijstgerecht met groenten en tonijn, dat ideaal is voor doordeweekse dagen. Erg gezond en lekker pittig. Kende je het al?
Arroz de Atúm wordt vrijwel altijd met groene olijven geserveerd, maar een frisse salade ernaast is ook heerlijk. Ik heb voor dit recept bewust gekozen voor de Pure Original Basmati rijst van Tilda. Je hebt hiervoor namelijk een witte plakkerige rijstsoort nodig. De Fragrant Jasmine Rice is ook heel geschikt. Dit gerecht kent een andere bereiding dan risotto, maar lijkt er qua romigheid wel een beetje op.
Tilda heeft een grote lijn met droge en gestoomde rijst soorten en laat de Pure Original Basmati rijst nu net de populairste uit het assortiment zijn.
Nieuwsgierig naar het recept?
Lees hieronder wat je nodig hebt voor deze heerlijke Arroz de Atúm.
Ingrediënten
Voor 4 personen
-
350 gram Pure Original Basmati rijst van Tilda
-
1 liter gekookt water
-
1 tomaat
-
1 puntpaprika
-
½ ui
-
200 gram worteltjes en doperwten mix
-
1 eetlepel peterselie
-
2 theelepels zout
-
1 eetlepel tomatenpuree
-
2 teentjes geperste knoflook
-
½ theelepel cayennepeper
-
300 gram tonijn uit blik
-
1 potje groene olijven
-
4 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
-
Was en snijd alle groenten in kleine blokjes. Snipper de ui en snijd de peterselie net wat fijner.
-
Heb je een waterkoker? Kook dan het water vooraf voor een snellere bereiding. Laat de tonijn alvast uitlekken.
-
In een grote pan schenk je de olijfolie en verwarm je het.
-
Voeg dan de gesnipperde ui, de gesneden tomaten en paprika toe en roerbak een minuut of 2 op medium vuur tot ze er wat glazig uitzien. Ze hoeven niet te kleuren.
-
Hierbij schep je de tomatenpuree en geperste knoflook. Roerbak weer ongeveer een minuut.
-
Strooi er de rijst, het zout, en de cayennepeper bij en meng goed.
-
Schenk dan het gekookte water in de pan en roer opnieuw alle ingrediënten door elkaar.
-
Leg het deksel op de pan en breng op zacht vuur aan de kook tot het water pruttelt.
-
Nu mogen de worteltjes en doperwtjes er ook bij. Dek weer af en wacht weer tot het water pruttelt.
-
Als laatste pluis je de tonijn en schep je het door de rijst. De rijstkorrels worden nu wat dikker en het water is wat geslonken. Helemaal op schema!
-
Dek de pan weer af en zet het vuur nu op z’n zachtst. Kook nu nog een minuut of 10 tot de rijstkorrels goed gaar zijn, maar toch nog nattig. De Arróz de Atúm is klaar.
-
Schep een mooi bord op, bestrooi het met de fijngesneden peterselie en voeg er een eetlepel groene olijven aan toe.
Serveer direct en geniet van dit lekkere bord comfort food.
Eet smakelijk!