Klassieke Mac & Cheese

Gepubliceerd op 10 januari 2025 om 18:18

Over dit recept...

Alle cheeselovers opgelet!
Deze Klassieke Mac & Cheese wil je vanavond nog op tafel hebben.
Dit is de romigste, meest cheesy mac die je ooit geproefd hebt.

Dat is nogal een statement natuurlijk, maar ik weet zeker dat als je het eenmaal geproefd hebt ook verkocht bent.
De kaassaus is echt van kaas, en door een grotere holle pastasoort te gebruiken kruipt de saus echt overal goed in.

Maak het af met nog een flinke laag kaas, en bak het lekker een beetje crunchy voor het echte wauw effect.

Heb je liever een andere kaassoort? Geen probleem, vervang dan bijvoorbeeld de cheddar voor iets anders.

Behalve heel veel kaas en pasta heb je dit ook nodig...

 

Ingrediënten

Ingrediënten voor 6 personen

  • 500 gram holle pasta (bijvoorbeeld penne, of rigatoni)
  • 220 gram geraspte cheddar kaas
  • 400 gram geraspte jonge kaas
  • 1l kookroom/slagroom
  • 100 gram roomkaas (naturel)
  • 0.5 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 1.5 theelepel knoflookpoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels milde mosterd
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie

 

Bereidingswijze

  1. Rasp de kazen en mix ze in een grote kom.
  2. Zet vast een ruime pan water met 1 theelepel zout erin op het vuur en kook de pasta beetgaar.
  3. In een hapjespan breng je de kookroom op zacht vuur aan de kook. Zodra het pruttelt voeg je de roomkaas toe.
  4. Roer de roomkaas met een garde door de kookroom, tot het helemaal gesmolten is.
  5. Voeg het zout. de kruiden (behalve peterselie), en de mosterd toe aan de kookroom en meng goed. Laat een minuut of 3 afgedekt verder pruttelen.
  6. Voeg dan 2/3 van de geraspte kaas toe aan de saus en roer opnieuw tot de kaas helemaal gesmolten is
  7. In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200 graden grill stand.
  8. Proef de kaassaus en stel de smaak eventueel naar wens bij.
  9. Giet de pasta af, en schep het in meerdere delen door de kaassaus.
  10. Pak er een ovenschaal bij en schep de cheesy pasta dan over naar de schaal.
  11. Strooi de resterende kaas 0ver de pasta en verspreid goed over de hele oppervlakte.
  12. De ovenschaal mag de oven in. Wacht tot de kaas goed gesmolten is en mooi goudbruin kleurt.
  13. Wanneer het helemaal naar wens is haal je de ovenschaal weer uit de oven, en strooi je er ter decoratie de fijngesneden peterselie overheen.
  14. Tijd om te genieten!

 

Serveer direct nu het nog lekker warm en romig is, en maak er bijvoorbeeld een lekker gekruide kipfilet bij. 

 

Eet smakelijk!