Over dit recept...
Als je me echt ergens wakker voor zou kunnen maken dan is het wel voor deze Flán de Leche, oftewel Pudim de Leite op z'n Portugees.
Een dessert dat standaard geserveerd wordt op feestjes, maar ook met Kerst.
Ik herinner me deze lekkernij dan ook al sinds ik heel klein ben. Ik herinner me ook dat ik altijd heel gefascineerd was door het bereidingsproces. Deze Flán gaar je namelijk au bain marie. Je zet de vorm in kokend water en dekt de vorm af zodat er geen stoom kan ontsnappen. Je kookt de flán als het ware tot het stolt.
Om vervolgens een paar uur later te kunnen genieten van het lekkerste toetjes ooit!
Wat je nodig hebt?
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 450 ml melk
- 1 ts vanille extract
- 2 hele eieren
- 4 eidooiers
Voor de karamelsaus
- 200 gram suiker
- Een scheut water
Bereidingswijze
-
In een grote kom meng je de gecondenseerde melk met de gewone melk en de vanille extract. Klop dit met een garde.
-
In een aparte kom klop je de hele eieren met de eidooiers los en voeg je deze aan het andere beslag toe. Zet het even apart en verwarm de oven vast voor op 150°C.
-
Doe de suiker in een pannetje en voeg hier een scheut water aan toe zodat de suiker volledig nat is.
-
Breng dit op zacht vuur aan de kook en beweeg de pan af en toe heen en weer. Niet roeren om kristalvorming te voorkomen!
-
Wacht tot de karamel helder goud van kleur is en giet dit dan over in een bakvorm. Ongeveer 20-25cm Ø. Draai de vorm zodat de hele bodem bedekt is met de karamel. Wees heel voorzichtig en gebruik ovenhandschoenen.
-
Giet het beslag ook in de bakvorm en zet deze ‘au bain-marie’ in de oven. Dit wil zeggen dat je de vorm in een grotere vorm (bijvoorbeeld een braadslede) zet en hier tot ongeveer de helft van de bakvorm water bij giet. Ik gebruik zelf kokend water om het proces te versnellen.
-
Dek de vorm goed af met aluminiumfolie. Dit voorkomt dat er water bij komt en helpt de stoom in de vorm te houden.
-
Zet het geheel in de oven en laat de flan ongeveer 1.5 uur garen.
-
Wanneer de tijd verstreken is en de flan klaar is laat je deze in de vorm afkoelen. Hierna zet je het een aantal uren in de koelkast zodat de pudding verder op kan stijven.
-
Net voor gebruik draai je de flan op een diep bord om. Controleer van te voren of de randjes goed los zijn van de vorm zodat het geheel er mooi uit komt.
-
Verspreid de karamelsaus netjes over de flan.
En voila! Je flan is klaar
Geniet ervan!
Reactie plaatsen
Reacties