Over dit recept...
Kennen jullie het broertje van...
De pastel de nata, een Portugese lekkernij die inmiddels ook in Nederland aan terrein wint. Want wat is dit bladerdeeg hapje met custard toch heerlijk.
Maar kennen jullie ook de bom bocado? Deze staat bekend als het broertje van de pastel. Het enige verschil is dat deze variant gemaakt is met een koekjesdeeg bodem in plaats van bladerdeeg.
Wat mij betreft net zo lekker, en heel misschien in mijn optiek nog ietsje lekkerder van structuur. De vulling is hetzelfde als die van de pastel, en daar zit natuurlijk de magie.
Want ik zou de custardvulling ook prima zonder welke bodem dan ook lusten.
Maar goed, de bom bocado dus...
Hieronder vind je het recept...
Ingrediënten
Voor ongeveer 16-18 stuks
Voor het deeg:
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 1 ei
- Een snufje zout
- 250 gram bloem
Voor de vulling:
- 150 gram suiker
- 75 ml water
- 1 kaneelstokje
- 2 schilletjes van een citroen (alleen gele gedeelte)
- 15 gram bloem
- 15 gram maizena
- 250 gram volle melk
- 3 eidooiers
- 1 heel ei
- Snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
Extra:
- Keukenthermometer
- 2 cupcake bakvormen met 12 holtes
- 2 vellen bakpapier
- Ronde koekjes uitsteker
Bereidingswijze
- Eerst maken we de custard. In een steelpannetje doe je de suiker, het water, de citroenschillen, en het kaneelstokje.
- Breng dit samen aan de kook en roer tot de suiker opgelost is. Daarna stop je met roeren en draai je alleen het pannetje af en toe.
- Zodra de suiker gesmolten is kook je op zacht vuur door tot de siroop een klein beetje indikt. Het is fijn als je een thermometer hebt want de siroop moet ongeveer 107 graden halen.
- Zet het vuur af en laat de siroop even staan.
- In een andere steelpan doe je de bloem en de maizena. Meng hier een klein beetje van de melk door en roer tot je een papje hebt. Voeg dan de rest van de melk toe en meng volledig.
- Op zacht vuur breng je de melk al roerend met een garde aan de kook. Kook door tot de melk indikt en de structuur van yoghurt bereikt.
- Haal de schillen, en het kaneelstokje uit de siroop en voeg de siroop al roerend toe aan de ingedikte melk en zet apart.
- Scheidt in twee aparte bakjes de eidooiers van de eiwitten en voeg 1 heel ei toe aan de dooiers.
- Kluts de eidooiers en voeg ook deze al roerend toe aan de melk crème.
- Wanneer ook dit goed gemengd zeef je de custard, en klaar. Zet opzij om af te koelen.
- In de tussentijd maken we het deeg.
- In een keukenmachine meng je de boter met de suiker op hoge snelheid tot het bleek en luchtig van structuur is.
- Voeg het ei toe en mix op medium snelheid door.
- Voeg de bloem en het snufje zout erbij en mix tot er een deeg ontstaat.
- Vorm het deeg met je handen tot een bal en druk het plat tot een schijf van ongeveer 1.5 cm hoog. Pak het in plastic in en leg het ongeveer 30 minuten in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven en onder warmte terwijl je wacht.
- Vet de holtes van een cupcake bakvorm vast in.
- Nu het deeg stevig is rol je het tussen 2 vellen bakpapier uit. Druk met een ronde vorm cirkels uit het deeg die net wat groter dan de holtes van de bakvorm zijn.
- Leg dan steeds een cirkel van het deeg over een holte van help het voorzichtig met je vingers tot het naar beneden zakt maar de opstaande randen nog wel bedekt. Je krijgt dan deegcups.
- Vul dan de holtes voor 3/4 vol met de custard. Let erop dat je niet meer toevoegt anders kookt de custard straks helemaal over.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de bom bocados in ongeveer 20 minuten gaar. Dan zet je de oven op grill stand en bak je nog 5 minuten tot de typische zwarte brandvlekjes ontstaan.
- De custard zal helemaal opbollen, maar geen zorgen. Dit zakt weer zodra je ze uit de oven haalt.
- Als de bom bocados klaar zijn haal je ze uit de oven en wacht je tot de custard weer inzakt.
- Verplaats ze naar een rooster zodat ze af kunnen koelen.
Strooi er eventueel nog wat kaneel over en....
Eet smakelijk!!!
Reactie plaatsen
Reacties