Kaapverdische Donuts met Kaneel en Suiker

Gepubliceerd op 7 januari 2022 om 07:00

Over dit recept...

Wat een nostalgisch gevoel...
Telkens als ik deze typisch Kaapverdische lekkernij opnieuw eet.
Ik herinner me dan hoe ik als kind met mijn ouders mee op vakantie ging naar de Kaapverdische Eilanden (waar mijn roots liggen). Dan werden we verwelkomd met zoveel lekkers, waaronder deze heerlijke donuts. Je zou kunnen zeggen dat het een soort 'streetfood' is, in elk geval op het eiland waar ik vandaan kom. Ze worden namelijk ook vaak op straat verkocht.

Met een laag karamel, gedipt in geraspte kokos, of met suiker en kaneel zoals in dit recept.

Af en toe maakt mijn lieve moeder ze en kan ik weer even wegdromen naar toen...

Deze donuts zijn behalve de vorm niet te vergelijken met de fluffy grote donuts zoals we ze hier kennen. Ze zijn een stuk kleiner en compacter van structuur. Je zou de dichtheid van de structuur een beetje kunnen vergelijken met die van churros.

Ben je benieuwd naar deze lekkernij?

Ik deel graag ons huisrecept met je...

 

Ingrediënten

  • 325 gram bloem
  • 60 gram maïzena
  • 150 gram suiker
  • Een snufje zout
  • 120 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 flinke eetlepel boter (op kamertempereratuur)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Voldoende olie om in te bakken (de donuts moeten kopje onder kunnen)
  • Een mix van voldoende suiker en kaneel om te dippen

 

Verder handig:

  • Een donut uitsteker of...
  • Een glas + de dop van een fles
  • Een diepe pan om in te bakken
  • Een schuimspaan om de donuts uit de olie te scheppen

 

Bereiding 

  1. In de mengkom van een keukenmachine meng je alle droge ingrediënten (behalve de bakpoeder). 
  2. Voeg dan de melk, de eieren, en de boter toe.
  3. Meng met een deeghaak tot een nog wat plakkerig deeg (mag natuurlijk ook met de hand).
  4. Voeg nu pas de bakpoeder toe en meng goed met het deeg.
  5. Bestuif je werkoppervlak met voldoende bloem en keer hierop het deeg om.
  6. Kneed het deeg nu verder met de hand tot een soepel deeg dat niet meer plakt. Voeg als het nodig is steeds een klein beetje bloem toe.
  7. In een diepe pan verhit je de olie vast...
  8. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm en steek de donuts uit. 
  9. Om te testen of de olie heet genoeg is kun je een klein stukje deeg erin laten vallen. Als de olie gaat borrelen weet je dat het heet genoeg is.
  10. Bak de donuts (ongeveer 4 per keer) mooi bol en goudbruin en leg ze op een grote schaal bekleedt met keukenpapier. 
  11. Leuke tip: het middelste cirkeltje deeg dat je uitsteekt kun je ook bakken. Dit worden schattige bite size bolletjes waar kids dol op zijn.
  12. In een diep bord meng je de suiker en de kaneel in de verhouding die je zelf lekker vindt.
  13. Wentel de donuts en de balletjes om en om door de suiker en kaneel mix en leg ze op een mooie schaal.

 

Laat ze voldoende afkoelen en genieten maar met een lekker kopje thee...

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.