Lekkerste Chocoladetaart ooit

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 07:00

Over dit recept...

De lekkerste chocoladetaart ooit!

Oeps, zei ik dat hardop?
Jazeker, want dit is ook gewoon dé lekkerste chocoladetaart die je ooit zult eten. Intens, smeuïg, en verslavend.

In alle jaren dat ik taartjes voor anderen mocht bakken was dit de populairste en veruit de meest bestelde taart.
Het geheim zit hem in de cakebasis en hoe je deze voorbereid. De structuur is wat compacter dan een standaard biscuit, maar zoveel luchtiger dan een cake.
Als je deze basis eenmaal onder de knie hebt kun je met de vulling alle kanten op. Zo combineerde ik het deze keer met rood fruit.

Maar ik hoor je ongeduldigheid!

Say no more, op naar het recept!

 

Ingrediënten

Voor 10-12 personen

Cakebeslag:

  • 245 gram bloem
  • 300 gram suiker
  • 75 gram cacaopoeder
  • 1 eetlepel baking soda (maatschepje)
  • 1 theelepel bakpoeder (maatschepje)
  • 1/2 theelepel zout (maatschepje)
  • 2 grote eieren
  • 180 ml karnemelk
  • 180 ml warm water
  • 60 ml plantaardige olie (ik gebruik zonnebloemolie)
  • 1 theelepel vanille extract
  • Chocolade dessertsaus

 

Extra:

  • Ronde diepe bakvorm 20 cm diameter

 

Chocolade crème: (vulling en topping) 

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 45 gram cacao poeder
  • 120 ml melk
  • 20 gram boter
  • 250 gram mascarpone

 

Topping en decoratie:

  • 250 gram verse frambozen
  • Aardbeien 
  • Chocolade bonbons


Bereiding 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden onder warmte.
  2. In de mengkom van de cakemixer meng je voor het beslag alle droge ingrediënten met elkaar.
  3. Terwijl de mixer op de laagste stand draait voeg je de karnemelk en het warme water geleidelijk toe. Niet in een keer, maar in kleine beetjes tot je een vloeibaar (bijna waterig) beslag hebt.
  4. Doe er dan een voor een de eieren bij, de olie, en als laatste de vanille extract. Mix nu op medium snelheid tot een glad beslag.
  5. Spray de bakvorm in met een bakspray en schenk het beslag over naar de bakvorm.
  6. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Controleer altijd met een satéprikker of de binnenkant gaar is. Als de prikker vochtig terug komt is het nog niet zover.
  7. Wanneer de cake gaar is draai je het op een vel bakpapier om en laat het volledig afkoelen.
  8. Terwijl de cake afkoelt voeg je in een steelpannetje alle ingrediënten (behalve de mascarpone) voor de chocolade crème toe en breng op zacht vuur al roerend aan de kook.
  9. Wanneer er grote bubbels ontstaan zet je het vuur op z’n laagst en kook al roerend een minuut of 4 door tot de crème dikker wordt. Een beetje zoals yoghurt.
  10. Zet het vuur af en laat de crème afkoelen tot kamertemperatuur. Leg voor het afkoelen direct tegen de crème een laagje plasticfolie zodat er geen korst ontstaat.
  11. Dan is het tijd om de cake op te maken.
  12. Kies een mooi groot bord of taartplateau waarop je de taart wilt serveren.
  13. Snijd de cake met een scherp en gekarteld mes in drie gelijke lagen.
  14. Leg dan de eerste laag cake op het bord met de bolle kant naar beneden. Dit was tijdens het bakken de bovenkant van de cake, maar nu draai je het om zodat de eerdere onderkant van de taart straks bovenop ligt. Deze heeft mooie strakke randen.
  15. Meng 1 eetlepel van de chocoladecrème met de mascarpone en zet apart.
  16. Besprenkel de eerste laag cake met de chocolade dessertsaus en verspreid er dan de helft van de mascarpone overheen.
  17. Halveer wat frambozen en druk deze in de mascarpone.
  18. Schep hier dan ongeveer 2/3 eetlepels van de chocoladecrème op en smeer het uit tot aan de randen.
  19. Leg de tweede laag cake hier bovenop en besprenkel weer met wat van de chocolade dessertsaus.
  20. Herhaal dezelfde stappen als eerder en leg de derde en laatste cake laag bovenop. Druk het voorzichtig een beetje aan.
  21. Vul dan de kieren tussen de lagen met de chocoladecrème. Wanneer je dit gedaan hebt smeer je de hele buiten-  en bovenkant van de cake in met de crème.
  22. Strijk de crème dan zo glad mogelijk met een rubberspatel.
  23. Hierna zet je de frambozen met de puntjes naar boven op de taart. Je vult er de hele bovenkant mee.
  24. Maak de voet van de taart rondom af met de overgebleven frambozen, de aardbeien, en de chocolade bonbons.
  25. Om het geheel af te maken strooide ik er nog wat gemalen pistachenootjes overheen, maar dit is optioneel.

 

Zet de taart ongeveer een uur in de koelkast om op te stijven en dan...

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.