In mijn vorige verhaal vertelde ik over mijn liefde voor de keuken en hoe dit tot stand is gekomen. Ook vertelde ik over het moment dat we thuis anders zijn gaan eten.
Daar wil ik deze keer iets dieper op in gaan. Ik krijg vaak de vraag hoe ik eet en wat ik doe om dit gebalanceerd te doen. Iets wat voor mij inmiddels een routine is geworden, of beter gezegd een leefstijl. Men vraagt zich af of ik niets tekort kom, en of ik dan nooit meer geniet van een patatje of zoetigheden. Het antwoord is simpel….natuurlijk eet ik dit ook nog en kan ik hier ook van genieten. Alleen doe ik dit veel bewuster en in mindere mate dan ik vroeger deed.
Na de geboorte van onze eerste dochter stond ik stil bij haar voeding en ontwikkeling maar wilde ik ook op een gezonde manier aan mezelf werken. Ik had behoefte aan meer informatie over goede voeding. Niet alleen over de kwaliteit van goede voeding maar ook over de voedingswaarden ervan. Ik las eindeloos over koolhydraten, eiwitten, vetten, et cetera. Heel veel informatie waar ik in eerste instantie alleen maar verwarder van raakte. Volgens het ene platform moest je koolhydraten vermijden, terwijl het andere weer verkondigde dat vetten de boosdoeners zijn. Mijn vraagtekens werden steeds groter. Wat kon ik dan nog wel eten? Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat je lichaam eigenlijk van alles wat nodig heeft, maar dat het fout gaat wanneer we dit in onnodig grote hoeveelheden binnenkrijgen. Dit gaf mij uiteindelijk richting en bevestigde eigenlijk ook wat ik eerder vermoed had.
Als ik echt een verandering wilde maken moest ik mijn leefstijl veranderen. Hetgeen dat ik at, het tijdstip waarop en de frequentie ervan. Ik probeerde hierbij zo veel mogelijk extra toegevoegde stoffen te vermijden zoals kunstmatige suikers, zout, conserveringsmiddelen, en andere smaakversterkers. In plaats hiervan ging ik veel meer zelf bereiden voor zover ik dit nog niet deed. Bijvoorbeeld zelf mijn groenten/fruit snijden, zelf bakken, zelf sauzen maken, kruidenmixen samenstellen enzovoort. Ik schrapte zoveel mogelijk 'foute' suikers, vetten en koolhydraten uit mijn patroon. Dit was nog best lastig want deze zitten ECHT overal in, ook in dingen waarvan je het niet zou verwachten.
Iets wat ik ook niet verwacht had was dat ik deze verandering daadwerkelijk fysiek zou gaan voelen. In de eerste twee weken van mijn nieuwe leefstijl voelde ik mij beroerder dan ooit. Ik had veel last van hoofdpijn en duizeligheid, en was ook regelmatig misselijk. Niet bepaald wat ik voor ogen had dus. Het bleek dat ik last had van ontwenningsverschijnselen. Mijn lichaam was inmiddels zo gewend aan al deze toegevoegde stoffen dat het niet meer wist hoe zonder te functioneren. Maar ik besloot vol te houden en na ongeveer een maand begon ik positief verschil op te merken. Ik viel niet alleen af, maar kreeg ook ontzettend veel energie. Omdat ik mijn maaltijden nu veel bewuster uitkoos voelde ik mij beter dan ooit. Ik ging meer experimenteren met goede koolhydraten, goede vetten, en natuurlijke suikers. Zo kreeg ik nog steeds van alles wat binnen en kwam ik niets tekort.
Inmiddels ben ik 6 jaar verder en kan ik me bijna niet meer voorstellen hoe het anders zou zijn. En of bewust nadenken over je eten het plezier van het eten zelf wegneemt? Absoluut niet! Ik merk dat ik juist nu meer geniet van wat ik eet omdat ik weet wat er in zit en welk effect het op mijn lichaam heeft. Het spel tussen de voedingswaarden beheers ik nu redelijk. Ik kan nu inschatten wat mijn lichaam nodig heeft op een dag, maar ook waar het zich prettig bij voelt. Uiteraard zijn dit allemaal dingen die voor mij goed gewerkt hebben. Maar het belangrijkste is dat wanneer je een dergelijke verandering wilt maken je nagaat waar jij je het lekkerst bij voelt en wat de behoeften zijn van jouw lichaam. Kijk hierbij naar je bouw, je dagelijkse routines, of je sport of niet, en in welk levensfase je je bevindt. Er is wat mij betreft geen ‘one size fits all’ methode, alleen richtlijnen waarop je goede voeding kunt baseren. Al deze ‘wijsheid’ maakt mij natuurlijk geen voedingsdeskundige, maar het maakt me wel een kenner van mijn eigen lichaam.
In deze stukjes neem ik jullie steeds een stapje verder mee in mijn leefstijl, maar ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wat jullie doen en wat voor jullie goed werkt.
In mijn volgende publicatie geef ik een kijkje in mijn weekmenu en hoe ik bewust boodschappen doe. Ik hoop dat je dan ook weer mee leest!