Worstenbroodjes met Pittige Smeerkaas

Gepubliceerd op 23 oktober 2023 om 06:00

Over dit recept...

Worstenbroodjes a la Elisa...
Broodjes bakken doe ik graag. We lusten ze gewoon simpel, of met allerlei vullingen. 
Want terwijl ik een kuipje sambal smeerkaas in mijn handen hield ontstond het idee voor dit recept. Snel dook ik de voorraadkast in en vond nog 2 blikjes knakworstjes. Alle ingrediënten waren er en ik dook mijn laboratorium (lees keuken) in.

Het resultaat? Heerlijke zachte broodjes met een smeuïge vulling van sambal smeerkaas en worstjes. Het valt trouwens reuze mee met de pittigheid, dus niet gevreesd. Hier gingen ze uiteraard als warme broodjes.

Wil je ze ook eens maken?

Kijk hieronder wat je hiervoor nodig hebt...

 

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 280 ml warme melk
  • 100 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 7 gram gedroogde gist (of 21 gram verse)
  • 1/2 theelepel zout

 

Daarnaast

  • 20 knakworstjes (ik heb kip gebruikt)
  • 2 kuipjes sambal smeerkaas (kamertemperatuur)
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel melk
  • Sesamzaadjes

 

Bereidingswijze

  1. In een keukenmixer met deeghaak meng je alle ingrediënten voor het brooddeeg. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct tegen elkaar aan liggen. (zout de-activeert gist)
  2. Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een geheel en tot het van de binnenkant van de mengkom loslaat. Het deeg zal een klein beetje plakkerig zijn maar wel heel flexibel.
  3. Vet een andere kom in met wat olie en leg het deeg hierin. Dek af met plasticfolie en laat het op een warme plek in huis 1 uur rijzen tot het minimaal verdubbeld is in omvang.
  4. Wanneer het deeg gerezen is neem je het uit de kom en kneed je de lucht eruit. 
  5. Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes. En laat de knakworstjes uitlekken in een vergiet.
  6. Bekleed ondertussen een grote bakplaat met bakpapier.
  7. Druk de bolletjes een voor een plat in de vorm van een rechthoek en besmeer met een voldoende hoeveelheid van de smeerkaas.
  8. Leg langs de linker- en rechterrand van het deeg een knakworstje. Rol beide worstjes in het deeg op naar het midden toe en vouw de boven- en onderkant van het deeg dicht. 
  9. Op de grote bakplaat leg je de broodjes met ongeveer 3 cm afstand van elkaar zodat ze ruimte hebben om verder te rijzen.
  10. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de broodjes nog eens 30 minuten rijzen.
  11. Verwarm nu ook de oven vast voor op 200 graden onder warmte.
  12. Wanneer de tweede rijs klaar is bestrijk je de broodjes met het losgeklopte ei met melk. Hier gaan ze mooi van glimmen.
  13. Bestrooi de broodjes dan met de sesamzaadjes.
  14. Zet de bakplaat in de oven en bak de broodjes af in ongeveer 25-30 minuten tot ze gaar en mooi goudbruin zijn.

 

Als de broodjes klaar zijn laat je ze nog even afkoelen, en dan....smullen maar!

 

Eet smakelijk!