Over dit recept...
Ik had ineens zo'n trek in kipbroodjes...
En terwijl ik hierover aan het fantaseren was kwamen er steeds meer heerlijke ingrediënten bij. Uiteindelijk kwam ik dus uit bij dit recept voor heerlijke Spicy Kipbroodjes met Frisse Komkommersalsa. En wauw, wat smaakt dit goed!
Het contrast van de spicy kip met de frisse en lichtzure komkommersalsa is like magic.
Dus bereid je voor op kipbroodjes zoals je ze nog nooit eerder hebt gegeten.
Dit heb je nodig voor 6 stuks...
Ingrediënten
Voor het brooddeeg:
- 500 gram bloem
- 280 ml warme melk
- 100 gram gesmolten boter
- 1 ei
- 30 gram suiker
- 7 gram gedroogde gist (of 21 gram verse)
- 10 gram zout
- 5 gram knoflookpoeder
- 1 theelepel gedroogde dille
Daarnaast:
- 1 extra ei
- 1 eetlepel melk
- 6 eetlepels sweet chilisaus
- 150 gram geraspte mozzarella
Voor de kip:
- 300 gram kipfilet
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels sweet chilisaus
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel gesnipperde peterselie
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1/2 ui gesnipperd
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel vloeibare boter
Voor de komkommersalsa:
- 1/3 komkommer in kleine blokjes gesneden
- 1/2 rode paprika in kleine blokjes gesneden
- 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie
- Sap van 1 limoen
- Snufje zout
- Snufje uienpoeder
Bereidingswijze
- In een keukenmixer met deeghaak meng je alle ingrediënten voor het brooddeeg. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct tegen elkaar aan liggen (zout de-activeert gist).
- Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een geheel en tot het van de binnenkant van de mengkom loslaat. Het deeg zal een klein beetje plakkerig zijn maar wel heel flexibel.
- Vet een andere kom in met wat olie of bakspray en leg het deeg hierin. Dek af met plasticfolie en laat het op een warme plek in huis 1 uur rijzen tot het minimaal verdubbeld is in omvang.
- In de tussentijd snijd je de kipfilet in kleine blokjes en meng je het met alle bijhorende kruiden en andere ingrediënten. Laat de kip een minuut of 15 rusten.
- Snijd ook de komkommer en paprika in kleine blokjes en snipper de peterselie. In een kommetje meng je het met de sap van een limoen, het snufje zout, en de uienpoeder. Schep goed om en zet afgedekt in de koelkast weg.
- In een hapjespan bak je dan de kip gaar en mooi lichtbruin. Zet apart.
- Wanneer het deeg gerezen is neem je het uit de kom en kneed je de lucht eruit. Doe dit op een met bloem bestoven werkblad.
- Verwarm nu ook de oven vast voor op 200 graden hete lucht stand.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en maak er bolletjes van. Dek af met een theedoek terwijl je de bolletjes een voor een platdrukt tot een cirkel met opstaande randen (als een soort opblaasbadje).
- Leg ze dan naast elkaar op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat er ongeveer 3 vingers breed aan ruimte tussen de broodjes zit.
- Kluts dan het ei met de eetlepel melk los en bestrijk de opstaande randen van het deeg hiermee. Zo gaan ze straks mooi glanzen.
- Schep in elk 'badje' een eetlepel sweet chilisaus en verdeel het over de bodem.
- Dan leg je in elke holte ook een hoopje van de geraspte mozzarella, druk dit een klein beetje aan.
- Hier bovenop schep je de spicy kipfilet. Verdeel het precies over de zes broodjes.
- Bak de broodjes dan af in ongeveer 30 minuten tot de randjes mooi bruin kleuren.
- De broodjes zijn nu klaar om lekker op te eten, je kunt ze zo laten of.....we nemen het een stapje verder.
- Beleg de broodjes met de komkommersalsa en druppel en nog wat van de sweet chilisaus overheen.
Als dit niet genieten is...
Eet smakelijk!