Zwarte Bonenstoof met Chorizo en Kip

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 06:00

Over dit recept...

Witte bonen, bruine bonen, kidney bonen, of zwarte bonen...
Ik lust ze allemaal heel graag.

Ik maak dan ook zeker 1 keer per week iets met bonen. In dit recept is de zwarte boon aan de beurt. 

Hier gebruiken we deze variant nog best weinig, maar in Zuid Amerika bijvoorbeeld is het juist weer een van de meest gebruikte soorten. Ik heb me voor dit recept dan ook laten inspireren door de Feijoada Brasileira, oftewel Braziliaanse zwarte bonenstoof. Het is werkelijk een feestje op je bord met de vele lekkere ingrediënten die erin gaan. En dan heb ik nog niet eens gezegd hoeveel gezonde voedingswaarden dit boontje bevat. Bonen zitten namelijk vol eiwitten, vitamines, en vezels waar je darmen gelukkig van worden.

En je hebt het in een handomdraai op tafel. Meer dan genoeg redenen dus om direct de keuken in te duiken!

Dit heb je nodig...

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 800 gram zwarte bonen in blik ( 2 grote blikken)
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode/gele paprika in kleine blokjes
  • 1 Portugese chorizo in kleine blokjes
  • 1 kipfilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Een mespunt cayennepeper
  • 2 eetlepels gesnipperde peterselie

 

Bereidingswijze

  1. Pel de chorizo en snijd het in halve maantjes.
  2. Snijd ook de kipfilet in dunne reepjes en kruid het met 1 eetlepel olijfolie, de azijn, het zout, en de andere kruiden.
  3. In een hapjespan verwarm je 1 eetlepel olijfolie. Fruit hierin de gesnipperde ui en de paprika.
  4. Voeg dan ook de chorizo en de gekruide kipfilet toe en bak ze gaar en mooi van kleur.
  5. Schenk er dan de zwarte bonen inclusief het eigen vocht bij en meng. 
  6. Met het deksel op de pan laat je alles een minuut of 10 pruttelen op zacht vuur. Schep het tussendoor af en toe om.
  7. Wanneer de bonenstoof klaar is, zet je het vuur af en voeg je pas de gesnipperde peterselie toe. Zo blijft de peterselie mooi helder groen.
  8. Proef nog even of de smaak naar wens is, en stel eventueel wat bij.

 

Serveertip: Combineer de bonenstoof met een luchtige witte rijst en geniet!

 

Eet smakelijk!