Tonijn Tajine met Zoete Aardappel en Groente

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 06:00

Over dit recept...

Wat hou ik van verse tonijn!
En gelukkig ook maar, want het is een veelgebruikte vissoort in Kaapverdië waar mijn roots liggen. Op allerlei manieren wordt het bereid. En omdat ik kort geleden voor het eerst een tajine aangeschaft heb kreeg ik direct het idee om hier een keer tonijn in te bereiden.

Op Kaapverdische wijze met ui, tomaat, paprika, en aardappel. In dit geval naast de gewone pieper ook de zoete aardappel. En wat hebben we genoten.

Koken in een tajine geeft toch een speciale smaak, om nog niet eens te spreken over de prachtige presentatie.

Geen tajine in huis? Geen probleem, je kunt het ook in een hapjespan met goede anti-aanbak bodem maken.

Met dit recept heb je voldoende voor 6 personen...

 

Ingrediënten

  • 6 tonijnsteaks
  • 100 ml olijfolie 
  • 30 ml vloeibare boter
  • 3 eetlepels azijn
  • 6-8 teentjes geperste knoflook
  • 1 theelepel paprikapasta 
  • 6 theelepels zout
  • Een halve theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder

 

En ook nog:

  • 2 paprika's (rood en geel)
  • 2 tomaten
  • 1 grote ui
  • 1 grote zoete aardappel
  • 3 medium vastkokende aardappels
  • 80 ml water
  • Peterselie

 

Bereidingswijze

  1. Prik met een vork wat gaatjes in de tonijn steaks en marineer ze met alle genoemde ingrediënten/kruiden.
  2. Laat minimaal 1 uur staan zodat de smaak van de marinade goed in kan trekken. Het allerlekkerste is om het de avond voor gebruik al te marineren. Bewaar het dan in de koelkast.
  3. Was de groenten en de aardappels en snijd alles in plakken/schijven van gelijke dikte. Behalve de ui, die mag iets dunner zijn.
  4. In de tussentijd verwarm je de tajine vast voor op zacht vuur en voeg je olijfolie toe. Voldoende om de bodem van de tajine te bedekken.
  5. Wanneer de olijfolie heet genoeg is beleg je de bodem met de ui schijven. Hier bovenop leg je de schrijven tomaat. Laat heel even bakken tot je wat gepruttel hoort.
  6. Dan verspreid je de schijven zoete aardappel en gewone aardappel over de tomaat.
  7. Vervolgens plaats je hier de tonijnsteaks op. Bewaar de marinade.
  8. Over de tonijn steaks leg je ook de paprika schrijven.
  9. Schenk hier dan de overgebleven marinade overheen en voeg het water toe.
  10. Dek de tajine af met het deksel en zet het vuur op medium, laat alles zeker 30 minuten pruttelen en gaar stomen. 
  11. Kijk dan even hoe het gaat en schep wat van het kookvocht over de tonijn en de paprika. Dek weer af en laat nog eens ongeveer 15 minuten staan.
  12. Controleer dan met een satéprikker of de aardappels gaar zijn. aan de tonijn zie je snel of het gaar is, het wordt dan bleek van kleur.
  13. Om het af te maken laat je het nog een laatste keer afgedekt pruttelen op zacht vuur.
  14. De tonijn tajine is nu klaar. Zet het vuur af en laat het een minuut of 10 rusten tot het niet meer pruttelt.
  15. Snijd dan een handje vol peterselie fijn en strooi dit over de tonijn. En klaar!

 

Combineer het eventueel met rijst en geniet

 

Eet smakelijk!