Over dit recept...
Loopt het water je al al in de mond?
Want deze Gesmoorde Gehaktballetjes in Roomsaus met Gekarameliseerde Ui zijn echt onbeschrijfelijk lekker.
Sappig, romig, met een vleugje tomaat. En de in honing en kaneel gekarameliseerde uien maken het helemaal compleet. Ik maakte deze balletjes in een tajine. De tajine is van aardewerk gemaakt en maakt optimaal gebruik van de warmte en het vocht dat bij het smoren vrijkomt. Hierdoor blijven de balletjes smeuïg en drogen ze niet uit.
Heb je geen tajine? Geen probleem, je kunt dit recept ook maken in een afdekbare hapjespan met goede anti-aanbak laag.
Dit recept is goed voor ongeveer 36 balletjes.
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes:
-
1 kg rundergehakt
-
1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 theelepels zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 0.5 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eieren
- 4 eetlepels paneermeel
Voor de roomsaus:
- 150 gram boter
- 6 eetlepels olijfolie
- 250 ml kookroom
- 2 eetlepels ketchup
- Een snuf zout
- Evt. 50 ml warme melk met 1 theelepel maïzena (om de saus te binden)
Voor de gekarameliseerde ui:
- 1 ui in halve ringen
- 0.5 eetlepel boter
- 1 eetlepel honing
- Een mespunt kaneel
- Een snuf gemalen zwarte peper
- Een snufje zout
Ter decoratie:
- Een eetlepel fijngesneden peterselie
- Chili vlokken
Bereidingswijze
-
In een grote kom meng je het gehakt goed met alle bijhorende ingrediënten.
- Rol balletjes ter grootte van een golfbal en leg de balletjes zolang op een groot schoon bord.
- In de tajine verhit je op medium vuur 150 gram boter met de 6 eetlepels olijfolie. Wacht echt tot het pruttelt en een beetje goudbruin kleurt.
- Leg dan de balletjes 1 voor 1 in de boter en dek af. Laat een minuut of 25 ongestoord pruttelen tot de balletjes goed gaar zijn.
- Schep dan de balletjes uit de tajine over naar een schoon bord.
- Voeg de kookroom, de ketchup, en het snufje zout toe aan de botersaus en meng tot een romige saus. Mocht de saus een beetje schiften, los dan een theelepel maïzena op in de warme melk en voeg al roerend aan de roomsaus toe.
- Laat de saus een minuut of 4 afgedekt pruttelen en voeg dan de balletjes weer toe. Schep de balletjes door de saus en zet het vuur af. Laat de balletjes even rusten.
- In de tussentijd snijd je de ui in halve ringen en leg je deze in een koekenpan.
- Voeg de bijhorende ingrediënten toe, meng, goed en roerbak op medium vuur tot de ui glazig en uiteindelijk goudbruin kleurt.
- Strooi de gekarameliseerde ui dan over de gehaktballetjes, en maak af met de fijngesneden peterselie en wat chili vlokken.
Serveer de gehaktballetjes bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en een groente naar wens!
Eet smakelijk!