Over dit recept...
Je kunt je vast al indenken hoe heerlijk deze rijkgevulde rijst moet zijn. De comfortabele geuren van de kruiden kruipen naar alle uithoeken van het huis. Én het is een manier om eens iets spannends te maken van ‘gewone’ rijst. Het toevoegen van zoete zuidvruchten geeft dit gerecht echt iets heel bijzonders en de noten brengen een krokante bite.
Voor dit recept gebruikte ik de Pure Original Basmati rijst van Tilda. Een lange slanke korrel met een luchtige structuur.
Serveertip bij de Saffraanrijst met Noten en Zuidvruchten?
Ik maakte er gestoofde kippenpootjes bij, maar een gebakken visje kan natuurlijk ook prima. Verder vult een frisse salade het geheel goed aan.
Nieuwsgierig naar het recept?
Dit heb je nodig…
Ingrediënten
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gram Pure Original Basmati rijst van Tilda
- 1 kippenbouillonblokje
- ½ theelepel gedroogde fenegriek
- 2 eetlepels boter
- 1 handvol notenmix
- 1 handvol zuidvruchten (ik heb gedroogde abrikozen en pruimen gebruikt)
- 6 saffraandraadjes
- 495 ml water
- 3 stengels bosui
- 1 handvol kleine tomaatjes
Bereidingswijze
- Hak de noten en de zuidvruchten in kleinere stukjes en zet apart.
- Week de saffraandraadjes in 2 eetlepels warm water en zet ook apart.
- In een diepe pan voeg je de boter, de gehakte noten en zuidvruchten, het bouillonblokje, en de fenegriek. Meng dit met elkaar.
- Zet de pan op medium vuur en roerbak het mengsel ongeveer 5 minuten tot de boter volledig gesmolten is en de noten een beetje knapperig.
- Was de rijst en voeg het ook toe in de pan, meng opnieuw en schenk er de geweekte saffraandraadjes en het water bij. Dek de pan dan af en breng op zacht en wacht tot het water kookt.
- Schep de rijst een paar keer om, zet het vuur zacht en dek de pan weer af. Laat het pruttelen tot het water volledig opgenomen is en de rijst gaar is. Zet het vuur af.
- Snijd de bosui in fijne ringen en strooi het bij de rijst, maar houd 1 eetlepel achter voor straks.
- Schep de rijst dan over op een mooie schaal. Bestrooi het eventueel met nog wat gehakte noten en zuidvruchten, en de gesneden bosui.
- Snijd de tomaatjes klein en strooi ze er ook bij.
Serveer met een toevoeging naar wens, en geniet van deze exotische maaltijd.
Eet smakelijk!