Over dit recept...
Wat is er nu lekkerder dan een warm kommetje erwtensoep op een koude winterdag!
Ik doe er figuurlijk gesproken een moord voor. Al is dat niet altijd zo geweest.
Tot op een jaar of 4 geleden moest ik er niets van hebben. Ik had altijd kant en klare erwtensoep geproefd. Maar toen kreeg ik het recept van een lieve collega. Ze zei: ‘ Elisa, als je dit recept hebt geproefd zul je van gedachten veranderen’. En of dit gebeurd is. Ik was totaal verrast en besefte meer dan ooit wat de waarde van ‘homemade’ is.
Ik zou mezelf niet zijn als ik er geen eigen draai aan had gegeven. Vandaar dat ik graag mijn versie met jullie deel, zoals wij het thuis graag lusten. Ik hoop dat je het lekker vindt.
Let op: Het is wel echt een recept waar je de tijd voor moet nemen want je bent bijna 2 uur zoet met de bereiding. En je kunt het varkensvlees makkelijk vervangen door runder stoofvlees.
Dit heb je ervoor nodig....
Ingrediënten
- 500 gram magere runderlappen
- Flinke scheut olijfolie
- 3 teentjes knoflook geperst
- Scheutje azijn
- Snufje cayennepeper
- 1 theelepel zout
- Halve theelepel paprikapoeder
- 2 grote uien gesnipperd
- 2 runderbouillon blokjes
- Dobbelsteentje boter
- 3 liter gekookt water (ongeveer)
- 500 gram spliterwten
- 500 gram erwtensoepgroente
- 700 gram (ongeveer) rode aardappeltjes met schil in blokjes gesneden
- 2 rookworsten in plakjes
Bereidingswijze
- Snij het vlees in blokjes en marineer het in alle ingrediënten die er onder genoemd worden tot en met de paprikapoeder.
- Laat het even staan terwijl je de uien snippert. Zo trekken de smaken lekker in.
- In een grote soeppan doe je een klein scheutje olijfolie en fruit de gesnipperde ui tot ze een beetje doorzichtig worden. Doe hier ook het dobbelsteentje boter bij en de bouillonblokjes.
- Voeg dan het vlees erbij en bak het vlees rondom gaar (alleen de buitenkant).
- Doe er vervolgens ongeveer 3 liter gekookt water bij. De hoeveelheid water is afhankelijk van je eigen voorkeur. Wij vinden het lekker als het nog een beetje vloeibaar is. Het kan wat veel lijken maar veel van het water verdampt ook tijdens het koken.
- De spliterwten kunnen er nu ook bij. Roer alles goed en breng op medium hoog vuur aan de kook. Wanneer het water borrelt draai je het vuur terug op een lage stand. Laat de soep pruttelen met de deksel op de pan. Er is geen specifieke tijdsindicatie maar ik laat het altijd doorkoken tot de spliterwten opgelost zijn. Roer wel om de 15-20 minuten even door de soep heen om te voorkomen dat de erwten aan de bodem van de pan blijven plakken.
- Tussentijds kun je de rookworst vast in plakjes snijden, je aardappeltjes wassen en in blokjes snijden. Ik laat zelf de schil er omheen zitten maar dit is natuurlijk aan jouw voorkeur.
- Wanneer de soep flink geprutteld heeft en de spliterwten zo goed als opgelost zijn voeg je de erwtensoepgroenten toe. Kook deze ongeveer 15 minuten mee en voeg dan ook de aardappelblokjes toe. Kook deze ook weer een minuut of 15 mee.
- Als laatste voeg je natuurlijk het belangrijkste ingrediënt toe, en dat is de rookworst. Laat wederom een minuut of 10 pruttelen.
- Hierna roer je alles nog eens goed om en voilá!
Je zelfgemaakte erwtensoep is klaar!
Serveer het bijvoorbeeld met meergranen zuurdesembrood en beleg naar keuze.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties