Over dit recept...
Kaapverdië, de eilandengroep waar mijn roots liggen. Ondanks dat ik een geboren en getogen Rotterdamse ben voel ik mij nauw verbonden met deze roots. Ik ben opgevoed met het goede van beide culturen. Naast de Hollandse pot werden er ook regelmatig typisch Kaapverdische gerechten thuis gekookt. In de bereiding van deze gerechten zit vaak wat meer tijd, dus ze werden niet dagelijks gemaakt. Met de bereiding van Cachupa bijvoorbeeld ben je 3-4 uren zoet.
Maar als het dan eenmaal wel zover was werd er alles uit de kast getrokken. Het was echt een feestje. Er kwam familie eten, er werd een pannetje naar de buren gebracht, kortom het bracht saamhorigheid.
Met al deze mooie herinneringen in het achterhoofd maken wij het ook van tijd tot tijd bij ons thuis.
Het bijzondere van dit gerecht is dat er geen standaard recept voor is. Het is een gerecht dat door elk eiland, en zelfs elk huisje anders gemaakt wordt. In de basis hetzelfde, maar iedereen voegt er andere ingrediënten aan toe naar eigen wens.
Dit is het recept zoals wij het graag maken. In het filmpje kun je stap voor stap volgen hoe je het maakt.
Ingrediënten
- 1,5 kilo witte mais
- 600 gram pinto bonen
- 1,5 kilo verse tonijn
- 10 stuks Portugese chorizo
- 750 gr zoete aardappel
- 500 gr groene banaan
- 550 gr vastkokende aardappels
- 550 gr flespompoen
- 250 gr yam
- 450 gr cassave
- 4 grote stukken gezouten varkensribben
- 4 laurierbladeren
- 23 gr aromazout (om mee te beginnen)
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 65 ml olijfolie
- 10 liter water
Marinade voor de tonijn:
- 150 ml olijfolie
- Een scheutje witte azijn
- 2 volle theelepels zout
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- Een snufje cayennepeper
Bereidingswijze
- Je start de voorbereidingen 1 dag van te voren!
- Week de bonen en de mais 24 uur in een volle pan water.
- Week het gezouten vlees 24 uur in een volle kom water zodat het overtollige zout eruit kan trekken.
- Marineer 24 uur van te voren de tonijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade en verdeel dit goed over de tonijn. Dek af met plastic folie en zet weg in de koelkast.
- Op de dag zelf...
- Vul een hele grote pan met 10 liter water.
- Voeg hier de olijfolie, het aromazout, en de laurierbladen aan toe. Breng aan de kook op hoog vuur (grootste gaspit).
- Wanneer het water borrelt voeg je de afgegoten mais en de bonen toe. Roer goed om en breng met deksel aan de kook.
- Wanneer het water echt kookt voeg je ook het gezouten vlees toe.
- Laat alles op medium vuur ongeveer een uur door koken.
- In de tussentijd schil, was, en snij je de andere ingrediënten. Was alles behalve de yam en de banaan, deze schil en snij je alleen.
- Roer weer even door de pan en kijk of de mais beetgaar is. Dat wil zeggen dat de maiskorrels in grootte verdubbeld zijn en al een beetje zacht. Ze zijn nog niet helemaal gaar.
- Als dit het geval is doe je er de chorizo, de tonijn, en alle groenten toe. Zo niet, laat je het nog even door koken.
- Dek de pan weer af en kook door tot alle ingrediënten goed gaar zijn.
- Wanneer alles goed gaar is en het vlees zowat van het bot valt haal je alles er weer uit en hou je weer alleen de bonen en de mais over. Je hoeft het vuur nog niet uit te draaien.
- Leg verdeeld over twee schalen alle vlees en vis bij elkaar, en alle groenten bij elkaar.
- Ga nog even terug naar de mais en de bonen en proef of de smaak in balans is. Stel eventueel bij als dit nodig is.
- Wij vinden het zelf lekker om ook Cachupa guisado te maken. Dit is een soort geroerbakte versie met een droge korrel. De droge korrel bereik je door een deel uit de pan te scheppen met een schuimspaan en uit te laten lekken in een groot vergiet. In de video zie je hoe je dit doet.
- Laat de cachupa in de pan nog even een minuut of 30 rusten en dien dan op.
- Maak een lekker kommetje met cachupa en daaroverheen alle andere ingrediënten.
Dat is echt genieten en comfortfood tot en met...
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties