Romige Risotto met Champignons

Gepubliceerd op 1 november 2020 om 12:50

Over dit recept...

Als ik aan risotto denk, denk ik aan heerlijk warm en romig. Dit gerecht valt zonder twijfel in de categorie comfortfood. Zelf hou ik van een simpele basis risotto met apart een hartige toevoeging zoals champignons met gedroogde tomaat. 

Het is wel een gerecht dat je het beste kunt maken wanneer je iets meer tijd hebt. Het is zeker niet moeilijk, maar je bent wel echt actief doordat je moet blijven roeren tot de rijst gaar is. Maar het is de moeite absoluut waard wanneer je dan eindelijk kunt genieten van het eindresultaat.

Ik heb zelf witte wijn eraan toegevoegd, maar als je dit liever niet hebt kun je dit deel ook vervangen voor extra bouillon.

 

Op naar het recept...

 

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes geperst
  • 500 gram arborio rijst 
  • 120 ml chardonnay (witte wijn)
  • 1.2 liter kippenbouillon (water + 2 blokjes)
  • 80 gram geraspte parmigiano kaas
  • Zout en peper naar wens

 

Voor de hartige topping:

  • 500 gram champignons in plakjes
  • 3 eetlepels gedroogde tomaat in reepjes 
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • Snufje zout
  • Snufje knoflookpoeder
  • Scheutje plantaardige room
  • Handvol peterselie gesneden

 

Bereidingswijze

  1. Kook het water voor de bouillon en voeg twee tabletten kipbouillon toe. Los deze al roerend op. Zet de bouillon even apart.
  2. In een hapjespan verwarm je de olijfolie.
  3. Voeg hier de gesnipperde ui aan toe en bak glazig. Doe er dan ook de geperste knoflook bij en bak nog even samen.
  4. Giet er de rijst bij en roerbak ongeveer 3-4 minuten. Je roostert de rijst zo een beetje.
  5. Nu gaat de witte wijn erbij. Roer tegelijk met een houten lepel tot de wijn verdampt is.
  6. Voeg dan steeds ongeveer 200 ml van de bouillon bij de rijst terwijl je nog steeds roert. Wanneer de rijst de bouillon volledig opgenomen heeft voeg je een volgend deel bouillon toe. Herhaal deze stappen al roerend tot de bouillon op is en de rijst beetgaar. De rijst is dan nog niet helemaal gaar.
  7. Voeg dan ook de geraspte kaas toe en blijf nog steeds roeren.
  8. De rijst is inmiddels gaar en heerlijk romig. Controleer de smaak en stel eventueel bij met wat zout en peper als dit nodig is. Dek af met de deksel en zet even opzij.
  9. In een koekenpan voeg je de champignons, de gedroogde tomaat en de andere ingrediënten bij elkaar. Bak ze samen tot de champignons geslonken en gaar zijn.
  10. Doe er een klein scheutje plantaardige room bij om de saus te binden.  

 

En klaar...

Schep de risotto op een mooi bord en laat het een beetje uitlopen. Schep er dan de champignons overheen en maak af met wat fijngesneden peterselie.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.