Gegrilde Octopus (Polvo À Lagareiro)

Gepubliceerd op 29 november 2020 om 16:06

Over dit recept...

Vakantie! Daar doet deze gegrilde octopus me aan denken. We aten dit voor het eerst vorig jaar in Madeira. En dat is ons zo bijgebleven.

Dit weekend besloot ik het thuis zelf te maken, en wat hebben we gesmuld. Zo simpel maar zo lekker. Het type olijfolie dat je hiervoor gebruikt maakt veel uit. Ik heb een extra vierge Portugese olijfolie genomen. Ben je een echte octopus liefhebber? Dan zal je dit heerlijk vinden.  

 

Wat heb je nodig?

 

Ingrediënten

  • 1,5 kg octopus tentakels (voorgekookt)
  • 250 ml extra vierge olijfolie
  • 2 verse knoflookbollen
  • 1 ui
  • 2 theelepels grof zeezout voor de octopus
  • 1 kg vastkokende aardappeltjes
  • 1,5 theelepel grof zeezout voor de aardappeltjes
  • 2 laurierblaadjes
  • Extra: 9 teentjes knoflook
  • 1 theelepel grof zeezout voor de olijfolie
  • Een bosje peterselie

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180º C grill stand.
  2. In een grote pan breng je 3-4 liter water aan de kook met 50 ml van de olijfolie, 3 tenen knoflook, 2 theelepels zout, en een hele ui in 4 stukken gesneden.
  3. Voeg er de bevroren voorgekookte octopus tentakels aan toe en kook ze mee tot ze ontdooid zijn en zacht. Controleer dit met een vork. Zet dan het vuur af en laat de tentakels een beetje afkoelen in het water zelf.
  4. Was de aardappeltjes, voeg 1,5 theelepel zout toe, en kook ze heel en met schil gaar. Controleer met een prikker of ze van binnen zacht zijn. Haal ze van het vuur en giet het water af.
  5. Zet een grote ovenschaal, of individuele pannetjes klaar.
  6. Snij de verse knoflookbollen over de breedte doormidden en leg ze in de ovenschaal, of een halve bol per pannetje.
  7. Leeg steeds 1 aardappel op een snijplank en geef er met een pollepel een flinke klap op zodat de aardappel barst maar wel heel blijft. Doe dit met alle aardappeltjes en verdeel ze over de ovenschaal of pannetjes.
  8. Verdeel ook de octopus tentakels over de schaal of pannetjes.
  9. Meng de resterende 200 ml olijfolie met 6 geperste teentjes knoflook en 1 theelepel grof zeezout. Giet dit royaal over de aardappeltjes, de octopus en de knoflookbol.
  10. Zet de ovenschaal of pannetjes in de oven en grill alles tot het mooi goudbruin kleurt. In mijn oven duurde dit ongeveer 25-30 minuten. Blijf er wel bij want het kan ineens snel gaan.
  11. Neem de ovenschaal of de pannetjes uit de oven en strooi er fijngesneden peterselie overheen ter garnering.

 

Serveer het gerecht direct. Als je er groente bij wilt kun je bijvoorbeeld kiezen voor broccoli of een groene salade.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.