Rijst met Zeevruchten

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 21:45

Over dit recept...

Zei iemand zeevruchten???
Als je dit roept heb je mijn volle aandacht. Ik ben zo gek op zeevruchten dat ik zo veel mogelijk recepten maak waar ik ze in kan verwerken. Tja, je bent een liefhebber of niet!
Dit recept is er in oorsprong een uit de oude doos. Het is namelijk geïnspireerd op de Portugese Arroz de Marisco. Die in veel opzichten weer overeenkomsten heeft met de Spaanse Paella. Allebei heerlijk wat mij betreft.

Maar goed, hoe maak je het? 
Dit heb je ervoor nodig...

 

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 560 gram zilvervliesrijst
  • 900 gram zeevruchtenmix
  • 1,5 kilo reuzengarnalen 
  • 1 liter water
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 gesnipperde ui
  • 100 gram tuinerwten (diepvries)
  • 4 theelepels zout (maatschepje)
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • Scheutje witte wijn azijn
  • Flinke scheut olijfolie
  • 8 tenen geperste knoflook
  • 2 visbouillonblokjes
  • 1 citroen in partjes
  • Peterselie ter decoratie 

 

Bereidingswijze

  1. Meng het zout met de cayennepeper.
  2. In een wok voeg je de zeevruchten toe met een scheutje witte wijn azijn, een scheut olijfolie, de helft van de geperste knoflook, en 2 theelepels van het zout mengsel. Schep goed om ze bak de zeevruchten op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten.
  3. Verwijder de zeevruchten uit de pan naar een diep bord met een schuimspaan zodat het kookvocht achterblijft.
  4. Hierin fruit je de gesnipperde ui tot het wat glazig ziet.
  5. Doe er dan de gepelde tomaten bij en laat even sudderen tot de tomaten uit elkaar vallen. Roer goed om.
  6. Nu kan de rijst er bij. Meng de rijst goed met de tomatensaus en voeg 1 liter water toe en de bouillonblokjes. Roer kort tot ze opgelost zijn.
  7. Dek de pan af met het deksel en breng op medium vuur het water aan de kook.
  8. Marineer in de tussentijd de reuzegarnalen met de rest van het zoutmengsel, de rest van de geperste knoflook, een scheutje witte wijn azijn, en een flinke scheut olijfolie. Meng dit met de hand. 
  9. Wanneer het water van de rijst borrelt voeg je de zeevruchten weer toe en schep je ze goed door de rijst. Dek de pan weer af en laat de rijst verder op zacht vuur door koken.
  10. Wanneer het water bijna verdampt is strooi je de tuinerwten over de rijst. Dek de pan weer af. De rijst is klaar wanneer het water verdampt is en de rijstkorrels gaar. Controleer dit door te proeven.
  11. Zet de pan met rijst apart en bak de reuzengarnalen een minuut of 5 in een hapjespan. Doe dan het deksel op de pan en stoom de garnalen op zacht vuur gaar tot ze mooi oranje kleuren.
  12. Schep de rijst over in een mooie serveerschaal en verdeel er de reuzengarnalen over met de citroenpartjes. Maak het af met een handje fijngesneden peterselie en serveer!

 

Als dit geen genot voor het oog is....

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.