Over dit recept...
Bacalhau com Natas
Van oorsprong een gerecht uit Portugal maar dat inmiddels totaal ingeburgerd is in de Kaapverdische keuken. Een gerecht dat zo lekker is en zo uniek van smaak. Het is niet voor niets dat het vaak gemaakt wordt voor feestelijke gelegenheden.
Dat is maar goed ook want naast het feit dat het heerlijk is, is het zeker geen skinny gerecht. Daar moet je dus even voorbij kijken en gewoon genieten.
Om dit gerecht te maken heb je wel even de tijd nodig. De bacalhau (gezouten vis) moet eerst geweekt worden voordat je het kunt gebruiken. Ik ga bijna altijd uit van 1-2 dagen weektijd waarbij je de bacalhau in een grote pan water onderdompelt en 2x per dag het water ververst.
Dat gezegd hebbende, er zijn veel varianten op dit recept. Ik deel het met jullie zoals wij het thuis lekker vinden. Maar de belangrijkste kenmerken zijn toch wel de juiste verhouding tussen vis en aardappels, en de romigheid, dus voldoende bechamelsaus (anders is het te droog).
Ben je klaar om de keuken in te duiken? Bekijk dan de 'stap voor stap' in het filmpje.
En natuurlijk hieronder het recept!
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 900 gram geweekte bacalhau
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 3 laurierblaadjes
- 4 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie voor de aardappels
- 2 grote uien in dunne halve maantjes
- 200 ml olijfolie
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 1l melk
- 1 eigeel
- 200 ml kookroom
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- Een snufje gemalen peper
- 250 gram geraspte mozzarella
Bereidingswijze
- Start twee dagen van de voren met het weken van de bacalhau. Doe dit in een ruime pan water, Ververs het water twee keer per dag en zet het steeds weg in de koelkast.
- Op de dag zelf....verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht stand.
- Vul een ruime pan met water en voeg hier de teentjes knoflook en de laurierblaadjes aan toe. Breng het water aan de kook en voeg dan de bacalhau toe. Door het toevoegen van de vis zal het water z'n kookpunt verliezen, wacht daarom tot het water met de vis weer kookt en zet dan het vuur af. Zet de pan met deksel ongeveer 15 minuten opzij en laat de bacalhau rustig garen in het hete water.
- In de tussentijd schil en was je de aardappels en snijd je ze in kleine blokjes.
- Leg de blokjes aardappel op een grote (met bakpapier bekleedde) bakplaat en voeg twee eetlepels olijfolie toe. Hussel de aardappelblokjes goed en verspreid ze dan zo ruim mogelijk over de bakplaat.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de aardappelblokjes in ongeveer 30-40 minuten gaar, maar niet bruin. Het is de bedoeling dat ze bleek blijven. Leg zo nodig een vel aluminiumfolie eroverheen om kleuring te voorkomen. (side note: je kunt de aardappel ook frituren, maar dit is een gezondere manier en het resultaat is hetzelfde).
- Giet het water van de bacalhau af en laat de vis uitlekken in een vergiet. Pluis het dan met een vork of beter nog, met de hand en verwijder eventuele stukjes huid en graatjes.
- Snijd de uien in halve maantjes, doe dit zo dun mogelijk.
- Neem dezelfde pan waarin je de vis gekookt hebt en voeg hier ongeveer 200 ml olijfolie aan toe. Het lijkt veel, maar dat is juist de bedoeling.
- Verhit de olijfolie en bak de gesneden uien glazig (soort van doorzichtig).
- Voeg de gepluisde bacalhau toe en roerbak ongeveer 5 minuten met de uien mee. Dit is dan het moment waarop je de bacalhau gaat proeven. Want tot nu toe heb je nog geen korrel zout toegevoegd. Als het goed is, is de bacalhau nog zout genoeg en hoef je niets toe te voegen. Mocht het wel nodig zijn, voeg dan echt een klein snufje zout per proefronde toe tot je de gewenste verhouding gevonden hebt.
- Ondertussen zijn de aardappelblokjes gaar en licht gebakken. Haal ze uit de oven en voeg ze toe aan de bacalhau en de uien. Schep voorzichtig om en zet het vuur af. dek de pan weer af en zet apart.
- Nu maken we de bechamelsaus. In een hapjespan verwarm je de boter (in blokjes) en wacht je tot het helemaal gesmolten is.
- Voeg dan de bloem toe en roer het door de boter. Wanneer het mengsel begint te bubbelen schenk je er voorzichtig en al roerend met een garde de melk bij.
- Blijf roeren tot de bloem helemaal opgelost is en de saus indikt (ongeveer structuur van magere yoghurt).
- Voeg dan het zout, de nootmuskaat, en het snufje peper toe en meng. Proef of de smaak naar wens is.
- Doe er ook de kookroom bij.
- Klop dan het eigeel los en voeg deze al snel roerend toe aan de bechamelsaus om te voorkomen dat het eigeel stolt. Roer tot een gladde saus.
- En dan nu de magie...neem een diepe ovenschaal van ongeveer 30 x 20 cm en schep de aardappel met bacalhau en ui hierin over. Verspreid goed over de hele oppervlakte. Niet aandrukken, gewoon luchtig verspreiden.
- Giet de bechamelsaus hier overheen. Met een vork maak je hier en daar ruimte zodat de bechamelsaus goed naar beneden kan zakken. Strijk de oppervlakte glad met een spatel.
- Strooi er dan een goede laag mozzarella overheen en schuif de oven in.
- Zet de oven deze keer op 160 graden in grill stand, en laat het gerecht staan tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt.
En je Bacalhau com Natas is klaar. Serveer het met een lekkere salade en...
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties