Over dit recept...
Mijn liefde voor de Portugese keuken en lekkernijen gaat diep...
Ook dit broodje is een van mijn grote favorieten. Vooral wanneer ze net warm bij de bakker vandaan komen. Ik eet ze dan het liefst met gezouten roomboter of gewoon met kaas. Zo heerlijk!
Maar alles wat ik lekker vind wil ik ook zelf kunnen maken. Dat geldt dus ook voor deze heerlijke Carcaças, oftewel luchtige broodjes met knapperige korst.
Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat.
Daar gaan we...
Ingrediënten
Voor 8 broodjes
- 500 gram bloem
- 3 eetlepels extra bloem
- 240 ml warme melk
- 120 ml warm water
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel droge gist
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels plantaardige olie
Bereidingswijze
- In het warme water doe je de gist en de suiker. Roer even om en laat dan 10 minuten staan tot de gist schuimt.
- In de keukenmachine (met deeghaak) meng je de bloem met de olie, en het gistmengsel.
- Giet er langzaam en al knedend de warme melk bij tot de melk volledig opgenomen is.
- Strooi dan het zout erbij en blijf mengen.
- Ook voeg je de 3 eetlepels extra bloem een voor een toe. Kneed dan verder tot het deeg een bol vormt en los van de zijkanten raakt.
- Haal het deeg uit de mengkom en kneed nog een minuut of 5 met de hand na.
- Vet een grote kom in met wat olie en vorm het deeg in een grote bal. Leg het in de kom en bestrijk ook met een beetje olie. Dek het dan af met plastic folie en doe er een plastic zak omheen.
- Zet het deeg op een warme plek weg en laat 1 uur rijzen. Het deeg zal verdubbelen in hoeveelheid.
- Bestrijk je werkoppervlak met bloem en haal het gerezen deeg uit de kom.
- Druk het deeg plat in een grote schijf en verdeel met een deegschraper in 8 gelijke delen en rol tot balletjes. Dek ze steeds af met een theedoek.
- Op een grote bakplaat strooi je wat bloem. Leg er de deegballetjes op en bestrooi ook deze met bloem.
- Met de scherpe kant van de deegschraper druk je precies in het midden een diepe streep in de balletjes.
- Bedek de deegballetjes weer af met plastic folie en een theedoek en laat wederom een uur rijzen.
- In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200 graden onder warmte.
- Zet de broodjes in de oven en bak in ongeveer 25 minuten af, of tot ze mooi goudbruin zijn.
- Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
En klaar zijn ze...stiekem zijn ze het lekkerst als ze nog een klein beetje lauwwarm zijn.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties