Bananen Bolletjes met Suiker en Kaneel

Gepubliceerd op 28 november 2022 om 07:00

Over dit recept...

 

Bananen met spikkels, of zelfs een beetje zacht en bruin...
Niet weggooien!
Juist op dit punt zijn bananen geweldig om mee te bakken. De natuurlijke suikers zijn volop ontwikkeld, en je kunt de toevoeging van extra suikers in het beslag gemakkelijk weglaten.
Bij ons thuis werden rijpe bananen altijd omgetoverd tot een lekkere cake, of deze heerlijke Bananen Bolletjes. In Kaapverdië kennen we ze onder verschillende namen, afhankelijk van welk eiland of regio men komt. Brinhola, Patanka, Fdjoz zijn er een paar van.

Hoe dan ook zijn ze heerlijk bij het ontbijt of bij de middagthee. 
Je kunt ze bakken en zo serveren, of voor de echte zoetekauwen even door een suiker en kaneel mengsel rollen.

Hieronder zie je wat je nodig hebt voor het recept.

 

Ingrediënten

Voor de bolletjes: 

  • 3 eieren
  • 6 eetlepels bloem
  • 4 hele rijpe (zelfs bruine) bananen
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • Eventueel een scheutje melk als het beslag te dik is
  • Zonnebloemolie om in te bakken

 

Optioneel voor de zoetekauwen:

  • 3 eetlepels suiker
  • 2 theelepels kaneel

 

Bereidingswijze

  1. In een grote kom prak je de bananen fijn, en voeg je alle ingrediënten (behalve zonnebloemolie) toe. Met een garde klop je dit tot een dik maar wel vloeibaar beslag. Voeg het scheutje melk alleen toe als het nodig is.
  2. Terwijl je het beslag even laat rusten verwarm je de zonnebloemolie in een diepe pan. De olie moet voldoende zijn om de bolletjes in onder te dompelen.
  3. Zet indien gewenst vast een diep bord met het suiker kaneel mengsel klaar.
  4. Test of de olie heet genoeg is door er een druppel beslag in te laten vallen. Als deze direct gaat drijven en bubbeltjes maakt is de olie er klaar voor.
  5. Met een kleine ijsschep, of eetlepel doe je steeds voorzichtig een lepel beslag in de olie. Maar niet meer dan 4 a 5 stuks tegelijk. Het beslag zal direct opbollen.
  6. Bak de bollen aan beide zijden goudbruin en verwijder ze met een schuimspaan. Rol ze direct door het suiker kaneel mengsel, of leg ze op een bord bekleed met keukenpapier zodat ze uit kunnen lekken. De bolletjes zullen iets kleiner worden tijdens het afkoelen.
  7. Herhaal deze stappen met de rest van het beslag.

 

En dan.......lekker smullen natuurlijk!

 

Geniet ervan!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.