Over dit recept...
Het geheim van een scheutje azijn in zoete recepten?
Had jij kunnen bedenken dat zelfs in deze zoete Red Velvet Cake een scheutje azijn zit? Voordat ik dit jaar een samenwerking met Tromp & Rueb begon, had ik dit niet verwacht. Tegenwoordig gebruik ik azijn standaard in mijn recepten en zelfs ook in bakrecepten. Dat komt doordat de azijnen van Tromp & Rueb heel veelzijdig zijn. Nu vraag je vast af waarom en wat dan het geheim voor dit recept dan is…
Red Velvet Cake heeft de naam niet voor niets. Deze luchtige en o zo zachte cakestructuur is als fluweel op je tong. En dat komt mede door de toevoeging van een zure factor. Misschien ken je het ingrediënt ‘buttermilk’ uit de Amerikaanse keuken. Dit is te vergelijken met de karnemelk zoals we die in Nederland kennen, maar wist je dat je buttermilk ook makkelijk zelf kunt maken? Hier komt de rol van azijn naar voren.
Door azijn toe te voegen aan de melk zal de melk gaan schiften en komen er zelfs kleine klontjes in. Dat is de bedoeling! De zuurgraad van azijn zorgt ervoor dat de baking soda en bakpoeder gaan schuimen. Wat dus meer lucht betekent voor het beslag. Daardoor is je cake extra zacht en luchtig.
Binnen het assortiment van Tromp & Rueb heb je een fijne keuze aan azijnsoorten. In dit geval heb ik gekozen voor de natuurazijn omdat deze het meest neutraal van smaak is.
Maak de taart af met een niet te vergeten smeuïge cream cheese vulling en rode vruchten. Voor een echte kerstwaardige look voeg je er wat goud en groen aan toe.
Maak jij deze heerlijke cake met kerst?
Ingrediënten
Ingrediënten cake:
- 390 gram bloem
- 600 gram suiker
- 60 gram maïzena
- 50 gram cacaopoeder (ongezoet)
- 1 eetlepel baking soda (maatschepje)
- 1 ½ theelepel bakpoeder (maatschepje)
- ¼ theelepel zout
- 4 grote eieren op kamertemperatuur
- 360 ml melk
- 1 eetlepel natuurazijn van Tromp & Rueb (maatschepje)
- 300 ml warm water
- 120 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille extract (maatschepje)
- 2 eetlepels extra geconcentreerde rode kleurpasta
Ingrediënten cream cheese:
- 250 gram roomkaas (Monchou)
- 250 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
- 400 gram poedersuiker
Ingrediënten vulling en decoratie (hoeveelheid naar wens)
- Blauwe bessen
- Aalbessen
- Rood fruit jam (zonder toegevoegde suikers)
- Witte chocolade snippers
- Een paar takjes rozemarijn
- Gouden strooisels
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng 1 eetlepel azijn met de melk en laat 5 minuten staan. Roeren is niet nodig.
- In de tussentijd spray je alvast een tulband bakvorm van ongeveer 24 cm in met anti-aanbak spray.
- In de mengkom van de cakemixer voeg je de bloem, suiker, maïzena, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder en zout toe. Meng dit kort op een lage snelheid.
- Voeg dan ook de eieren, geschifte melk met azijn, warm water, zonnebloemolie, vanille extract en rode kleurpasta erbij terwijl de mixer op lage stand draait.
- Zet vervolgens de cakemixer op medium snelheid en klop het geheel tot een glad beslag.
- Schenk het beslag over naar de bakvorm en bak de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake zover is. Prik in het hoogste deel en kijk of de prikker droog terugkomt.
- Terwijl de cake afkoelt maak je vast de cream cheese vulling. Klop eerst (met een handmixer of cakemixer) de boter tot een zachte crème. Voeg daarna in kleine blokjes de cream cheese erbij en blijf mixen.
- Als laatste voeg je in kleine delen de poedersuiker toe. Zet de mixer op de laagste stand om het opstuiven van de poedersuiker te beperken.
- Was het fruit en droog het voorzichtig met keukenpapier.
- Zet alle andere ingrediënten ter decoratie vast klaar.
- Snijd de afgekoelde cake in de breedte doormidden zodat je twee ringen/plakken hebt.
- Op het onderste deel gaat een laag van de cream cheese vulling. Dit kun je met een spatel doen of voor een extra mooi effect met een spuitzak. Ik koos voor het laatste.
- Druk hier wat blauwe bessen in, druppel er wat van de jam over en strooi er witte chocolade schaafsel overheen.
- Bedek dan met de bovenste laag cake. Spuit of schep hier ook weer een laag cream cheese vulling op en decoreer met blauwe bessen, aalbessen, gouden strooisels en witte chocolade schaafsel. Om er echt een kerstsfeer aan te geven steek je hier en daar wat kleine takjes rozemarijn in.
En voilà, een echte eyecatcher voor jouw kersttafel
Geniet ervan!
Reactie plaatsen
Reacties