Peren Upside down Cake

Gepubliceerd op 2 oktober 2023 om 06:00

Over dit recept...

Het is herfst, en de peren zijn volop in seizoen!

Dus wat doe je?
Precies, cake bakken natuurlijk!

Met deze Peren Upside down Cake haal je het echte herfstgevoel in huis! Niet alleen door de heerlijke comfy cosy geur, maar boven alles door de smaak.

Een bijzonder lekkere cake voor bij een warm kopje thee. En hoe mooi ziet het eruit terwijl het in een handomdraai gemaakt is...een herfstige cake voor de herfstige dagen.

 

Ingrediënten

  • 2 medium halfrijpe peren (type Conference of Doyenné du comice) 
  • 3 grote eieren
  • 390 gram bloem
  • 400 gram suiker (voor beslag) 
  • 200 gram suiker voor de karamel
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur) 
  • 240 ml melk
  • 1 eetlepel bakpoeder (maatschepje)
  • Snufje zout
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 eetlepel vanille extract (maatschepje)

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden

  2. Mix op hoge snelheid de boter, de suiker, en de eieren tot een lichte luchtige crème.

  3. Voeg nu de vanille extract, de kaneel, de nootmuskaat en het snufje zout toe.

  4. Meng het bakpoeder door de bloem. Terwijl de mixer draait voeg je om en om steeds 3 eetlepels bloem en een scheutje melk toe. Totdat een mooi en egaal beslag ontstaat.

  5. Snijd de peren over de lengte in plakjes. Verwijder wel het klokhuis.

  6. Zet dan het andere deel suiker met een scheutje water in een steelpannetje op zacht vuur, en breng dit aan de kook. Blijf wel in de buurt zodat de suiker niet verbrandt. Roeren is niet nodig, gewoon af en toe het pannetje zachtjes bewegen.

  7. Neem een ronde/vierkante springvorm van ongeveer 24 cm en leg een stuk bakpapier over de bodem, klem deze vervolgens vast met de ring zodat er aan de zijkanten een rokje overblijft van het bakpapier.

  8. Wanneer de gesmolten suiker goudbruin van kleur is haal je het van het vuur. Ovenwantjes aan...en schenk de karamel heel voorzichtig in de springvorm. Draai deze langzaam rond totdat de hele binnenkant voorzien is van een laagje karamel.

  9. Leg nu in een leuke vorm de perenplakjes op de bodem en eventueel tegen de zijkanten.

  10. Schenk het beslag er overheen en strijk dit goed glad met een spatel.

  11. Bak de cake in ongeveer 60 minuten af, en steek een satéprikker er in om te kijken of het gaar is. Als de prikker droog terug komt dan is de cake klaar.

  12. Keer de cake om (upside down) op een mooi plateau en verwijder heel voorzichtig de springvorm en het bakpapier.

 

Laat de cake voldoende afkoelen, en genieten maar!

 

Eet smakelijk!