Zoet Rijstdessert met Kaneel

Gepubliceerd op 21 maart 2024 om 06:00

Over dit recept...

Zoete rijst?
Ik hoor het je denken, maar ik kan je verzekeren dat je met rijst zoveel meer kunt doen dan het alleen bij het avondeten te serveren of in hartige hapjes.

Bovendien kennen we in Nederland ook een aantal zoete rijstrecepten zoals rijstepap of rijstevlaai. Zo gek is het dus nog niet. In dit recept ben ik uitgegaan van een veelgemaakt dessert met kaneel uit de Portugese keuken. Ik gebruikte hiervoor de Fragrant Jasmine rijst van Tilda.     

Tilda heeft een mooi assortiment van droge en gestoomde rijst, en de Fragrant Jasmine rijst is door z’n slanke korrel en romige structuur ideaal voor dit dessert.

Ben je nu wel heel benieuwd geworden?
Lees dan snel wat je nodig hebt voor dit lekkere dessert voor 5 personen.

Ingrediënten

  • 300 ml water
  • Een snufje zout
  • 1 kaneelstokje
  • 1 reepje citroenschil (alleen het gele deel)
  • 1 reepje sinaasappelschil (alleen het oranje deel)
  • 100 gram Fragrant Jasmine rijst van Tilda
  • 2 eidooiers
  • 500 ml melk
  • 100 gram suiker
  • Kaneelpoeder ter decoratie


Bereidingswijze

  1. In een pan breng je het water met de citroen- en sinaasappelschil, het kaneelstokje, en het snufje zout aan de kook.
  2. Schenk hier de rijst bij en roer af en toe om tot het water weer begint te borrelen.
  3. Verwarm 400 ml (van de 500 ml) melk en los er de suiker in op. Schenk dit langzaam bij het water en de rijst. Roer weer goed om en wacht weer tot het zachtjes borrelt.
  4. In de tussentijd kluts je de eidooiers met de overgebleven 100 ml melk. Voeg er 3 eetlepels van de kokende melk aan toe en roer goed. Dit voorkomt stolling van het ei wanneer je het aan de pan toevoegt.    
  5. Haal de pan even van het vuur en voeg al kloppend het eimengsel aan de rijst toe.
  6. Zet de pan weer op zacht vuur en roer tot de rijst en de melk wat indikken tot ongeveer een structuur van schenkyoghurt. Proef of de rijst al zacht en gaar is. Anders nog even laten pruttelen met deksel op de pan.
  7. Haal dan de pan van het vuur en verwijder de schillen en het kaneelstokje.
  8. Schep de rijst over naar dessertschaaltjes, en strooi er wat kaneelpoeder overheen. Traditioneel gezien doe je dit in ruitvorm, maar anders mag natuurlijk ook.
  9. Zet de schaaltjes in de koelkast en serveer het dessert koel, maar niet ijskoud.

 

 

Eet smakelijk!