Over dit recept...
Hemels!!!! Anders kan ik niet zeggen over deze heerlijke Citroen Meringue taart. Het zure van de citroen en het zachte van de meringue vormen een geweldige combinatie. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom besloot ik er zelf maar 1 te maken. Ik heb hiervoor een aantal recepten geprobeerd maar merkte toch dat deze vaak te zoet waren. Deze versie is wat mij betreft precies goed.
Deze moet je proeven!
Ingrediënten
Bodem
- 225 gr bloem
- 160 gr koude roomboter in blokjes
- 80 gr witte kristalsuiker
- 1 losgeklopt ei
- Snuf zout
Vulling
- 50 gr maïzena
- 1 tbsp custard
- 130 gr kristalsuiker
- Rasp van 2 citroenen
- Sap van 2 citroenen
- 250 ml water
- 3 eidooiers
- 60 gr roomboter
Meringue
- 3 eiwitten
- 100 gr suiker
Bereidingswijze
- Kneed alle ingrediënten in een keukenmachine met deeghaak tot een soepel deeg.
- Neem een bakvorm met losse bodem van 24 cm en vet deze in.
- Strooi wat bloem over het werkblad en rol het deeg uit zodat je de vorm hiermee kunt bekleden. Ook de opstaande randjes. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Zet de vorm in de vriezer terwijl je de vulling maakt.
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Was de citroenen goed en rasp alleen het gele deel van de schil.
- Doe de citroenrasp in een steelpan samen met het citroensap, het water, de suiker, de custard, en de maïzena. Zet dit op laag vuur en blijf roeren tot de vloeistof dikker wordt.
- Haal de pan van het vuur en doe er de boter bij, roer deze door de vulling tot het gesmolten is.
- Al roerend voeg je ook de eidooiers toe. Dit doe je op snel tempo zodat de eidooiers niet stollen.
- Pak de vorm weer uit de vriezer en giet er de vulling in. Bak de taart in ongeveer 35 minuten af.
- De taart is klaar, al lijkt het alsof de vulling nog een beetje vloeibaar is. Maar deze wordt vanzelf steviger tijdens het afkoelen.
- Wanneer de taart volledig afgekoeld is, klop je de eiwitten met een handmixer op hoge snelheid stevig. Tijdens het kloppen voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Je weet dat de eiwitten zover zijn wanneer je de kom op z’n kant draait en het schuim niet meer meebeweegt.
- Verdeel het opgeklopte eiwitschuim over de taart. Dit hoeft niet mooi glad te zijn, het is juist mooi als je dit wat rommelig doet.
- Zet de taart weer even terug in de oven op grill stand en laat het schuim wat kleuren.
- Laat de taart weer helemaal afkoelen. Ik vind het zelf lekker om de taart een aantal uren in de koelkast te zetten zodat het een klein beetje koud is.
Je Frisse Citroen Meringue taart is nu klaar op lekker opgegeten te worden.
Geniet ervan!
Reactie plaatsen
Reacties
Elisa,
Ik heb de taart samen met mijn dochter Diana gemaakt!
Fantastisch wij zijn fan.
groet Brigitte
Hoi Brigitte,
Wat ontzettend leuk om te horen! Ik hoorde het inderdaad van Diana en ben blij dat het recept in de smaak is gevallen.
Bedankt voor het compliment.
Groet,
Elisa