Over dit recept...
Wat doe je als je appels over hebt?
Cake bakken natuurlijk!
Al het fruit dat bij ons aan het eind van de week overblijft krijgt een tweede leven. Soms zijn ze net niet mooi genoeg meer om zo op te eten, maar in kwaliteit zijn ze des te lekkerder om verder te verwerken. Dat was ook het geval van deze twee gevlekte appeltjes….
Ik wist dat ik een soort plaatcake wilde maken, maar dan wel luchtig. Er moest een combinatie komen van appel, kaneel en salted caramel. Zodoende kwam ik uit op dit recept.
Ik kan jullie vertellen dat het resultaat echt heerlijk was!
Dit is het recept…..
Ingrediënten
- 2 appels
- 1 tsp kaneel
- 3 eieren
- 3 cups bloem
- 2 cups suiker
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- 1 cup melk
- 1 tbs bakpoeder
- Snufje zout
Voor de salted caramel
- ½ cup suiker
- ½ cup water
- 1 tbs boter
- ½ tsp grof zeezout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de boter, de suiker en de eieren op hoge snelheid tot een bleke luchtige massa.
- Doe de bakpoeder en het snufje zout bij de bloem.
- Voeg om en om de melk (in scheutjes) en de bloem toe aan het luchtige beslag terwijl de mixer op lage stand staat.
- Wanneer alle ingrediënten opgenomen zijn giet je het beslag in een met bakpapier beklede vierkante vorm van 30x30cm. Zet dit even opzij.
- Snijd de appels in kleine blokjes en meng deze met de kaneel. Schep alles goed door zodat de kaneel zich goed kan verspreiden over de appelblokjes.
- Verspreid nu de appelblokjes gelijkmatig over het cakebeslag.
- Bak de cake af in ongeveer 50 minuten, prik altijd even om te kijken of de cake gaar is. Als de prikker nog nat is zet je de cake weer even terug in de oven.
- Terwijl de cake in de oven staat maak je de salted caramel.
- Neem een steelpannetje en doe hier de suiker en het water in. Kook dit op medium vuur.
- Het is niet nodig om te roeren, dit om te voorkomen dat er kristallen ontstaan. Beweeg af en toe de pan heen en weer in een draaiende beweging. Het is belangrijk dat je bij de pan blijft.
- Wanneer de suiker gesmolten is laat je het doorkoken totdat het een gouden kleur krijgt. Dit is ook direct het moment om de pan van het vuur te halen.
- Voeg de boter voorzichtig toe en roer dit met een houten spatel tot het gesmolten is, de caramel kan in eerste instantie wat opborrelen.
- Als laatste voeg je het zeezout toe, roer weer tot de korrels opgelost zijn. Laat de salted caramel een beetje afkoelen.
-
Als de cake klaar is til je de cake aan het bakpapier uit de vorm en plaats je het op een platte ondergrond.
Maak met een prikker kleine gaatjes in de cake en druppel de salted caramel er overheen.
Laat de cake nu volledig afkoelen, snijd het in vierkantjes en smullen maar!
Reactie plaatsen
Reacties