Over dit recept...
Een van de cakes die mijn moeder vroeger graag maakte was de marmercake. Heel bijzonder vond ik dat, want hoe konden er nu vanille en chocolade in één stukje cake zitten?
Stiekem vind ik dat nog steeds best bijzonder. Maar goed, koken en bakken zijn ook best interessante wetenschappen.
Inmiddels heb ik het oude recept in een nieuw jasje gestoken en heb ik er wat ingrediënten aan toegevoegd. Hieronder volgt het recept.
Ingrediënten
-
6 eieren
-
225 gram kristalsuiker
-
1 ½ zakje vanillesuiker
-
270 ml zonnebloemolie
-
180 ml melk
-
375 gram bloem
-
24 gram bakpoeder
-
1/2 tsp zout
-
3 tbsp cacaopoeder
Voor de topping:
- 2 tbsp boter
- 200 gram pure chocolade
- Pistache kruimels (of anders naar wens)
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 160°C, ovenstand boven en onder warmte.
-
Klop de eieren met de suiker op hoge snelheid tot een schuimende bleke massa.
-
Voeg nu de zonnebloemolie langzaam toe terwijl de mixer op medium snelheid draait.
-
Voeg in een aparte kom de bloem, de vanille suiker, de bakpoeder, en het zout bij elkaar en mix dit goed.
-
Voeg nu om en om het bloemmengsel en de melk aan het beslag toe terwijl de mixer op lage stand draait. Doe dit totdat alle ingrediënten volledig opgenomen zijn en er een glad beslag ontstaat.
-
Verdeel het beslag dan in twee gelijke delen en meng door 1 van de delen de cacaopoeder. Dit meng je opnieuw goed met een garde zodat er geen klontjes achterblijven.
-
In een ingevette tulband bakvorm (ongeveer 24cm) voeg je om en om een lepel van beide beslagsoorten toe. Wanneer je klaar bent neem je een satéstokje en maak je cirkelbewegingen door het beslag. Een keer is voldoende en zorgt ervoor dat de twee kleuren een mooi samenspel vormen bij het bakken.
-
Zet de bakvorm in de oven en bak in ongeveer 50-60 minuten gaar. Prik altijd even in de cake met een stokje of vork om te kijken of de cake gaar is.
-
Breek de chocolade in kleine stukjes en verwarm dit samen met de boter in de magnetron. Doe dit voorzichtig zodat de chocolade niet verbrandt. Roer daarna de chocolade glad tot alles gesmolten is en vloeibaar genoeg is om over de cake te gieten.
-
Verdeel de chocolade gelijkmatig over de cake en maak het af met wat pistache kruimels.
Voila, een heerlijke cake!
Reactie plaatsen
Reacties