Over dit recept...
Deze lekkernij staat al tijden op mijn baklijst. Maar ik was er helaas nog niet aan toe gekomen. Zeker niet omdat ik ze niet lekker genoeg vind, maar omdat het best een karwei is. Helemaal niet moeilijk maar je moet even geduld hebben.
Dat gezegd hebbende…wat zijn ze heerlijk!!! De ultieme herfst traktatie, en zeker met het natte weer van de afgelopen tijd.
De geur die zich verspreidt tijdens het bakken is werkelijk hemels te noemen. Een echt gevoel van comfort en thuis.
Snel naar het recept!
Ingrediënten
- 7 gram droge gist
- ¼ cup warm water (niet heet)
- ¾ cup volle melk
- ¼ cup kristalsuiker
- ¼ tsp vanille extract
- 1 ei
- 1 tsp zout
- ¼ cup boter op kamertemperatuur
- 4 cups bloem
- ¼ cup gesmolten boter
Voor de vulling:
- 1/3 cup boter op kamertemperatuur
- ¾ cup bruine basterdsuiker
- ¼ cup kristalsuiker
- 1 ½ tbsp kaneel
Voor het glazuur:
- ¼ cup monchou
- 1 tbsp boter op kamertemperatuur
- 1 ¼ cups poedersuiker
- ½ tsp vanilla extract
- 3 á 4 tbsp warme melk
Bereidingswijze
- Neem een kleine kom en meng hierin het warme water met 1 tbsp suiker. Strooi hier de gist overheen en laat ongeveer 5 minuten rusten tot de gist begint te bubbelen.
- In de keukenmachine meng je het ei, de melk, het zout, de suiker, en de gesmolten boter. Doe dit met een deeghaak.
- Doe hier 2 cups bloem bij, het gistmengsel, de vanille extract, en het gistmengsel. Mix dit tot alle ingrediënten opgenomen zijn en voeg dan nog twee cups bloem toe. Meng op medium snelheid tot een soepel deeg.
- Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed het nog even met de hand. Maak er een bolvorm van en leg het in een grote kom ingevet met olie. Breng ook een dun laagje olie op de bovenkant van het deeg aan.
- Bedek de kom met plastic folie en zet het in de warmste ruimte die je in huis hebt. Laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen.
- In een kleine kom meng je de basterdsuiker, de kristalsuiker, en de kaneel. Zet apart.
- Na twee uur is het deeg bijna 3x zo groot als eerst. Haal het uit de kom en kneed de lucht eruit. Rol het deeg dan uit in een rechthoek van ongeveer 38 x 23 cm.
- Smeer de boter over het deeg en strooi dan het suiker – kaneel mengsel eroverheen.
- Rol het deeg aan de lange kant strak op en snij de beide uiteindes eraf. Verdeel dan de rol gelijkmatig in 16 plakjes. Leg de plakjes in een rechthoekige bakvorm van ongeveer 33 x 23 cm. Zorg dat er wat ruimte tussen de rolletjes overblijft.
- Bedek de bakvorm met plastic folie en laat de rolletjes wederom 1.5 uur rijzen op een warme plek.
- In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180°C (onder warmte)
- Wanneer de tijd verstreken is en de rolletjes opnieuw gerezen zijn bestrijk je ze met wat gesmolten boter en zet je ze in de oven. Je bakt de cinnamon rolls in ongeveer 35 minuten af, of tot ze mooi goudbruin zijn.
- Wanneer de cinnamon rolls klaar zijn laat je ze even afkoelen. Maak in de tussentijd het glazuur.
mix alle ingrediënten behalve de melk in een kom. Voeg als laatste beetje bij beetje de melk toe tot je de gewenste structuur hebt bereikt. Giet het glazuur direct over de cinnamon rolls.
Je hebt even moeten wachten, maar de cinnamon rolls zijn eindelijk klaar en wat zien ze er prachtig uit!
Dat is toch echt genieten.
Reactie plaatsen
Reacties