Over dit recept...
Wat smaakt er in de winter lekkerder dan kaneel met warme appel? Terwijl ik het zeg kan ik het haast ruiken en proeven. Zo ontzettend lekker!
Deze combinatie maakt magie in het recept voor deze ouderwetse apple pie. Voor de bereiding van deze lekkernij heb je tijd nodig, maar vooral veel liefde.
Ik serveer de warme apple pie graag met een bolletje vanille ijs.
Ben jij er klaar voor?
Dit heb je nodig...
Ingrediënten
voor het deeg
- 325 gram bloem (en wat extra voor het kneden)
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 theelepel zout
- 225 gram koude boter in blokjes
- 7 eetlepels ijskoud water
voor de vulling
- 6 zoete maar knapperige appels (medium)
- 1 1/2 theelepel kaneel
- 8 eetlepels roomboter
- 3 eetlepels bloem
- 60 ml water
- 200 gram suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel water
Bereiding
- Meng in een mixer de bloem, het zout, en de suiker.
- Voeg de koude boter in blokjes toe aan het bloemmengsel en klop tot je kleine kruimels hebt.
- Voeg terwijl de mixer op lage stand draait een voor een de lepels ijskoud water toe tot er een deeg ontstaat. Neem een beetje tussen je vingers en kijk of het aan elkaar blijft plakken. Als het deeg nog te droog is voeg je nog een lepel water per keer toe.
- Bestuif je werkvlak met wat bloem en leg er het deeg op. Kneed kort even met de hand en verdeel in twee gelijke stukken. Rol ze tot een bal en pak ze apart in met plastic folie. druk ze dan plat tot schijven.
- Zet het deeg in de koelkast en laat 1 uur rusten.
- Verwarm de oven intussen voor op 220 graden.
- Je maakt nu de vulling. In een steelpannetje verwarm je de boter met de bloem. Laat dit even pruttelen en voeg dan het water en de suiker toe terwijl je met een garde roert. Breng dit op zacht vuur aan de kook.
- Wanneer het begint te borrelen zet je het vuur laag en laat je het nog een minuut of 3 pruttelen terwijl je roert. Zet dan het vuur af en laat even afkoelen.
- Was, schil, en snij de appels in dunne plakjes.
- In een grote kom meng je de appels met de kaneel. Schep alles goed om tot alle blokjes appel met kaneel bedekt zijn. Giet er dan ook de warme saus overheen en meng weer. Zet even apart.
- Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkvlak weer met wat bloem.
- Rol 1 van de schijven deeg uit tot een grote ronde lap en leg dit over de bodem van een ingevette taartvorm. Druk voorzichtig aan op de bodem en de zijkanten.
- Giet de appelvulling nu over de deegbodem en verspreid het in een gelijke laag.
- Rol nu ook de andere deeg schijf uit en leg het in een vorm naar wens over de appelvulling. Je kunt het deeg er als laagje overheen leggen, of een vlechtmotief maken zoals ik gedaan heb. Gewoon zoals jij het mooi en makkelijk vindt.
- Druk wel de randjes van het onderste en het bovenste deeg goed aan elkaar zodat de vulling er niet uit kan lopen.
- Klop dan het ei met het beetje water los en breng met een bakkwastje het eiermengsel aan over het deeg.
- Zet de apple pie in de oven en bak de eerste 15 minuten op 220 graden onderwarmte. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens 45 minuten.
- De taart is klaar wanneer de vulling door de kiertjes van het deeg bubbelt en het deeg bovenop mooi goudbruin is.
- Haal de taart uit de oven en laat 1 uur rusten.
Serveer de apple pie nog warm met een bolletje vanille ijs en geniet!
Eet smakelijk!!!
Reactie plaatsen
Reacties