Appel Cake met Karamel

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 07:54

Over dit recept...

Als dit geen heerlijke cake voor de feestdagen is..... Appel cake met een licht gezouten karamel topping. En alles zelf gemaakt. 

Dat maakt het extra bijzonder toch? Ik ben dol op cakes waar appel in zit. Vooral de combinatie met kaneel, en ook nog eens karamel.

Smullen dus, en het goede nieuws is dat je het zelf ook kunt maken.
Kijk hieronder wat je nodig hebt.

 

Ingrediënten

  • 1 zoete appel in kleine blokjes
  • 3 grote eieren
  • 3 cups (maatbeker) bloem
  • 2 cups lichtbruine basterdsuiker 
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur) 
  • 1 cup melk (maatbeker)
  • 1tbs bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1tbs vanille extract

 

Voor de crumble

  • 50 gram koude boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel


Voor de karamel

  • 200 gram suiker
  • Een scheutje water
  • Een klontje boter (50 gram)
  • 100 ml slagroom
  • 1/2 theelepel grof zeezout

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Mix op hoge snelheid de boter, de suiker, en de eieren tot een lichte luchtige crème.

  3. Voeg nu de vanille extract en het snufje zout toe.

  4. Meng in een kom de bloem, de kaneel, en het bakpoeder.
  5. Terwijl de mixer draait voeg je om en om steeds 3 eetlepels bloem en een scheutje melk toe. Totdat een mooi en egaal beslag ontstaat.

  6. Schil en snij de appel in kleine blokjes en meng met 1 schepje kaneel en evt. een klein beetje suiker. Spatel de stukjes appel met de hand door het beslag.

  7. Voor de cumble kneed je de koude boter met de suiker, de bloem, en de kaneel. Doe dit tot je grove klonten hebt.

  8. Neem een tulbandvorm van ongeveer 24 cm en vet deze in met een bakspray. Giet dan het beslag in de bakvorm en laat hier en daar wat van de crumble in het beslag vallen.

  9. Zet da bakvorm in de oven en bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of het echt gaar is. Als de prikker droog terug komt dan is de cake klaar. 
  10. Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakvorm en draai het dan op een mooi plateau of bord om.
  11. Terwijl de cake verder afkoelt maak je de karamel.

  12. In een steelpan doe je de suiker en het scheutje water. Breng het samen op medium vuur aan de kook. Wanneer de suiker gesmolten is en begint te borrelen zet je het vuur terug op een laag pitje. Kook de suiker verder tot het goudbruin is. Blijf er wel bij want het kan snel verbranden.
  13. Voeg dan het klontje boter toe. Wees voorzichtig want het kan wat gaan borrelen en sputteren.

  14. Roer tot de boter gesmolten is en voeg dan de slagroom toe. Roer tot een gladde saus ontstaat.

  15. Voeg als laatste het zout toe en meng opnieuw. Laat de karamelsaus ongeveer 15 minuten afkoelen en giet het dan over de cake.

 

Decoreer de cake eventueel met wat gedroogde appelschijfjes en wat gevriesdroogd rood fruit voor een echt feestelijke uitstraling.

 

Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.