Over dit recept...
Misschien nog wel veel lekkerder...
Dat durf ik best te zeggen over dit heerlijke recept voor Homemade Zuurgoed.
Vroeger nam ik hier altijd extra van bij de toko, maar niet meer sinds ik het zelf kan maken.
Het is echt zo makkelijk om thuis een flinke pot te maken, en je hebt er weinig voor nodig. Daarbij kun je eindeloos variëren met de groenten die je er in wilt hebben.
Ik vind zelf komkommer en ui het lekkerst, vandaar dit basisrecept. Maar wortel, bloemkool, en paprika kunnen bijvoorbeeld ook.
Nadat je het gemaakt hebt bewaar je het in een luchtdichte pot in de koelkast. En ook hierbij geldt, geduld is een schone zaak. Als je het een paar dagen laat intrekken wordt het nóg lekkerder.
Kijk snel wat je hiervoor nodig hebt...
Ingrediënten
- 300 ml water
- 100 ml natuurazijn
- 4 hele kruidnagels
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- 2 eetlepels suiker
- 8 hele pimentkorrels
- 0.5 theelepel chili flakes
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze:
- Was de ui en de komkommer. Halveer de komkommer over de lengte en snijd in schuin aflopende plakjes. De ui snijd je in fijne halve maantjes.
- In een steelpan breng je het water aan de kook.
- Zodra het water borrelt voeg je er de azijn, suiker, en het zout aan toe. Roer tot ze volledig opgelost zijn. Haal dan van het vuur.
- Pak er een grote schone pot bij en doe hier vast de komkommer, de ui, de kruidnagels, pimentkorrels, en chili flakes in.
- Schenk hier het warme water-azijn mengsel overheen. Duw de groenten eventueel wat naar beneden zodat ze volledig onder staan.
- Dek de pot dan af en schud het zodat de kruiden zich goed kunnen verspreiden.
- Dan zet je de pot in de koelkast voor minimaal 24 uur tot gebruik. Als je wat meer geduld hebt laat je het een paar dagen langer staan. Dat is uiteindelijk het aller lekkerst.
En klaar, voorlopig kun je genieten van je Homemade Zuurgoed, made like a pro!
Eet smakelijk!