Over dit recept...
We mogen inmiddels volop genieten van de zomerse sferen, en bij het mooie weer horen natuurlijk ook frisse gerechten. Er staat bij ons thuis dan ook bijna dagelijks een andere salade op tafel.
Maar vergis je niet, een salade is veel meer dan wat sla en andere rauwkost alleen. Salades komen in vele soorten en maten. Neem bijvoorbeeld deze rijstsalade met mediterrane invloeden.
Ik gebruikte hiervoor de Fragrant Jasmine Rice van Tilda. Een slanke korrel met een heerlijk aroma en licht kleverig. Een perfecte soort voor de bereiding van dit recept. Want je kunt de salade natuurlijk gewoon opdienen in een mooie schaal, maar als je echt een stapje verder wilt gaan, kun je het op deze manier serveren. Dan komt het goed uit dat de rijst in vorm blijft.
Dit heb je nodig...
Ingrediënten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 350 gram Fragrant Jasmine Rice van Tilda
- 1 bouillonblokje (groente of kip)
- 200 gram doperwtenmix met mais en paprika
- 200 gram gesneden cherrytomaatjes
- 1/3 komkommer in kleine blokjes
- 120 gram groene olijven in plakjes
- 2 eetlepels fijngesneden zongedroogde tomaten
- 100 gram verkruimelde witte kaas
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel zout
Voor de dressing:
- 6 eetlepels milde olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- 1 dessertlepel honing
Extra:
- Een tulband bakvorm
- Wat blaadjes botersla of Romaine sla
- Extra cherrytomaatjes
Bereidingswijze
- Kook de rijst met het bouillonblokje volgens de instructie op de verpakking gaar, roer het los, en laat het helemaal afkoelen.
- Zet alle andere ingrediënten alvast klaar en pak er een grote kom bij om alles in te mengen.
- Op de bodem van de kom schep je de rijst, en hier bovenop alle bijhorende gesneden ingrediënten, en de kruiden.
- Meng ook de ingrediënten voor de dressing in een afsluitbaar potje. Schud het potje flink totdat de dressing troebel is en de honing helemaal opgelost.
- Schenk de dressing over de salade en schep flink om tot alles goed gemengd is.
- Je zou hier kunnen stoppen en de rijstsalade in een mooie schaal opdienen, maar als je echt indruk wilt maken...volg dan de volgende stappen ook nog.
- Vet de tulband bakvorm in met een eetlepel olijfolie.
- Schep de rijstsalade in de bakvorm en druk voorzichtig aan.
- Keer de bakvorm dan voorzichtig om op een groot serveerbord.
- Maak het af door de slablaadjes rondom de rijstsalade te leggen en strooi er wat gesneden tomaatjes bij.
De salade is nu klaar om geserveerd te worden en het mooiste plekje op tafel te krijgen.
Eet smakelijk!