Over dit recept...
Hou je van lekker sappige en malse spareribs? Dan is dit het juiste recept!
Deze heerlijke spareribs zijn smakelijk gemarineerd op basis van Remia's Sweet Dalton sauce. Dit geeft ze een subtiele Smokey BBQ Honey smaak, om je vingers bij af te likken.
Je kunt spareribs met verschillende smaken afwerken. Maar hoe je het ook bekijkt, het geheim van goede spareribs zit naar mijn mening vooral in het marineren van de spareribs en de bereidingswijze.
Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om de spareribs een dag van tevoren al in de marinade te leggen. Lukt dit niet, marineer ze dan minimaal 3 uur van tevoren.
En door de spareribs eerst gaar te stomen en daarna pas te grillen behouden ze hun malse en sappige structuur. Als je deze stappen volgt, heb je gegarandeerd de lekkerste spareribs ooit!
Serveer de spareribs met een ouderwetse gepofte aardappel en een frisse salade, of groenten naar wens.
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voor de spareribs
- 2 kg spareribs (naturel)
- 1 eetlepel azijn
- 200 ml olijfolie
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels Remia Sweet Dalton - Smokey BBQ Honey sauce
- 1 eetlepel zout
- 3 eetlepels vloeibare boter
- 8-10 knoflooktenen geperst
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- ½ theelepel cayennepeper
Voor de gepofte aardappels
- 4 grote aardappels
- Een scheutje olijfolie
- 2 takjes verse rozemarijn
- ½ theelepel grof zeezout
- 150 gram geraspte mozzarella
- ½ puntpaprika (kleur naar wens)
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
Bereidingswijze
- Maak de spareribs schoon en halveer ze eventueel tot wat behapbaardere stukken.
- Met een scherp mesje steek je allemaal kleine gaatjes in beide zijden van de spareribs zodat de marinade goed opgenomen wordt door het vlees.
- In een kommetje maak je de marinade met alle bijbehorende ingrediënten. Roer dit goed tot de marinade glad en vloeibaar is.
- Gebruik nu 2/3 van de marinade en masseer dit goed in de spareribs. 1/3 zet je apart voor later.
- Dek de spareribs af met aluminiumfolie en zet een dag, of minimaal 3 uur van tevoren in de koelkast zodat de marinade goed in kan trekken.
- Wanneer de marinade goed ingetrokken is, verwarm je de oven voor op 200 graden hetelucht stand.
- Bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie en bakpapier en leg de racks naast elkaar op de bakplaat met de bolle kant naar boven.
- Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en druk de randjes goed dicht.
- Zet de bakplaat in de oven en stoom de spareribs in ongeveer 40 minuten volledig gaar. Maak eventueel kleine snedes in het vlees om te zien of de binnenkant ook gaar is.
- Zet de oven nu op 180 graden grill stand.
- Verwijder de aluminiumfolie, en strijk met een keukenkwastje wat van de achtergehouden marinade over de spareribs.
- Zet de spareribs terug in de oven en laat ze kleuren. Draai de spareribs elke 10 minuten om en bestrijk de kant die naar boven ligt steeds met wat marinade.
- Herhaal dit tot de spareribs mooi bruin en krokant zijn. Haal ze uit de oven en zet apart voor later.
- Was in de tussentijd de aardappels en prik er wat gaatjes in. Leg ze in een ovenschaal met aluminiumfolie.
- Schenk een scheutje olijfolie over de aardappels en bestrooi ze met wat korrels grof zeezout. Leg er ook de takjes rozemarijn tussen, en dek de aardappels goed toe met de aluminiumfolie.
- Zet de aardappels in de oven en pof ze op 220 graden hetelucht stand in ongeveer 30 minuten gaar.
- Als de aardappels gaar zijn snijd je ze een beetje in en strooi je wat geraspte mozzarella in de snede. Zet de aardappels 5 minuten terug in de oven tot de mozzarella gesmolten is.
- Leg er dan wat gesneden ringetjes puntpaprika op en bestrooi met wat fijngesneden peterselie.
- Bereid eventueel een salade of groenten naar wens, en klaar.
Leg de gepofte aardappels op een mooie schaal, en de spareribs bijvoorbeeld op een houten plankje. Wil je ze extra lekker maken? Bestrijk ze dan nog wat na met wat van de Remia's Sweet Dalton sauce. Serveer direct, en geniet van een heerlijke maaltijd.
Eet smakelijk!