Over dit recept...
We zien inmiddels al wat meer zonnestralen maar heel warm is het nog niet. Een stoofpotje kan dus nog prima. Vooral deze stoofpot met groente is heerlijk. Je kunt er een flinke pan van maken en meerdere dagen van smullen. Of je kan natuurlijk een portie invriezen voor die ene dag waarop je minder tijd hebt om te koken.
Je kunt er natuurlijk allerlei soorten groente aan toe voegen. Dat is totaal aan wat jij het lekkerst vindt. Ik heb gekozen voor wortel, aardappel, en doperwten.
Het is wel echt een gerecht voor wanneer je iets meer tijd hebt omdat het wel even op het vuur moet staan. Perfect voor de zondag toch?
Zo maak je het…
Ingrediënten
Voor de marinade:
- 2 eetlepels milde Franse mosterd
- Een scheut olijfolie
- Klein scheutje witte wijn azijn
- 4 tenen knoflook geperst
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje cayennepeper
Overige ingrediënten:
- 1 kilo kalfslapjes in blokjes
- ½ ui gesnipperd
- 3 winterwortels in plakjes
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 1 vleesbouillontablet
- 300 ml water
- 400 ml gezeefde tomaten
- 4 vastkokende aardappelen in blokjes
Bereidingswijze
-
Snij de kalfslapjes in grove blokjes.
-
In een grote kom meng je alle ingrediënten voor de marinade. Voeg hier het vlees aan toe en meng alles goed.
-
Dek de kom af met plastic folie en zet minimaal een uur in de koelkast zodat de kruiden goed in kunnen trekken.
-
In de tussentijd bereid je de andere ingrediënten voor. Was alles en snij het vast.
-
Wanneer het vlees lekker gemarineerd is neem je het uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
-
In een braadpan doe je een scheutje olijfolie en hieraan voeg je de gesnipperde ui en de plakjes wortel aan toe. Roerbak dit ongeveer een minuut of 5.
-
Voeg nu ook het vlees toe en schroei het aan alle kanten dicht. Het hoeft nog niet te garen.
-
Verkruimel nu het bouillonblokje over het vlees en giet er het water en de tomatenbasis bij.
-
Doe de deksel op de pan en laat alles op een laag vuurtje ongeveer 1,5 uur pruttelen totdat het vlees gaar en mals is. Het moet als het ware vanzelf uit elkaar vallen. Dan weet je dat het klaar is. Anders laat je het nog even pruttelen. Schep het wel af en toe om.
-
Wanneer het klaar is controleer je de smaak en stel je het eventueel wat bij.
-
Voeg nu ook de aardappelblokjes toe en de doperwten. Laat het nog even pruttelen tot de aardappel gaar is en zet dan het vuur af.
-
Laat het nog een minuut of 10 rusten en serveer dan met zilvervliesrijst. Voeg ter decoratie bijvoorbeeld wat gesnipperde peterselie toe.
Je heerlijke stoofpannetje is nu klaar om op te eten.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties