Over dit recept...
Ah traybakes...wat hou ik toch van deze easy manier van koken. Alles op een bakplaat en de oven in. En ondertussen heb je je handen vrij om allerlei andere klussen te klaren terwijl het avondeten zichzelf vermaakt.
En dan nog niet te spreken over de vele mogelijkheden. Je kunt gaan voor vega, kip, vis, etc. Het allerfijnste is dat je meer dan voldoende groente op je bordje hebt en dat het op een gezonde manier bereid is. Want wist je dat bereiding in de oven heel voedzaam is? Het eten behoudt z'n vitaminen en je hebt weinig tot geen toevoeging nodig van vetten.
Dus ja, een grote favoriet hier thuis. Een win, win, en win situatie.
Aan de slag!
Ingrediënten
Voor de groenten
- 600 gram grove ovengroenten
- 350 gram spruitjes
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 3 eetlepels olijfolie
Voor de gehaktballetjes
- 800 gram mager rundergehakt
- 3 theelepels zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 6 eetlepels panko (grof broodkruim)
- 2 eieren
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 handvol fijngesneden peterselie
Voor de saus
- 50 ml gezeefde tomaten
- 50 ml water
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220 graden hete lucht stand.
- Bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie en daar overheen bakpapier.
- Leg er alle groenten op en voeg de kruiden en olijfolie toe. Hussel goed door elkaar en verspreid over de hele oppervlakte van de bakplaat.
- In een grote kom meng het gehakt met alle andere ingrediënten en kneed je het met de hand goed tot alles vermengd is.
- Rol dan kleine balletjes ongeveer ter grootte van een pingpongbal en leg ze overal tussen de groenten.
- In een beker meng je de ingrediënten voor de saus en roer goed.
- Giet dit gelijkmatig over de balletjes en de groenten.
- Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en druk de randen goed dicht.
- Laat alles ongeveer 30-40 minuten garen en verwijder dan de folie.
- Bak nog even onafgedekt verder tot de gehaktballetjes mooi bruin gekleurd zijn.
En je traybake is klaar. Serveer eventueel met wat rijst of gewoon op zichzelf.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties