Over dit recept...
Zo speciaal om recepten uit de Kaapverdische keuken met jullie te delen.
Vooral dit recept heeft een bijzonder plekje in mijn hart en buik.
Als je het hebt over feestelijke recepten, dan is dit er zeker 1 van. Deze Torta met Guavejam mag namelijk niet ontbreken op een tafel vol goodies.
Ik ben er dan ook mee opgegroeid.
De originele guavejam die op de eilanden zelf gemaakt wordt is hier nauwelijks verkrijgbaar. Maar daar heb ik dé oplossing voor.
Kijk snel bij de ingrediënten en ontdek hoe je deze lekkernij toch zo authentiek mogelijk kunt maken...
Ingrediënten
- 7 eidooiers
- 7 eiwitten
- 190 gram bloem
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 13 gram bakpoeder
- 1 eetlepel vanille extract
- Een mespuntje zout
- Guavejam (bij de meeste toko's verkrijgbaar)
- Extra fijne kristalsuiker
- Bakplaat van ongeveer 37x33 cm
- Bakpapier
- Schone theedoek
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- In een cakemixer klop je de suiker en de eidooiers bleek en luchtig tot de hoeveelheid wel 3 keer zoveel is.
- In de tussentijd klop je de eiwitten met een handmixer zo stijf dat je de kom op z'n kop kunt houden zonder dat het er uit valt.
- In een andere kom meng je de bloem, bakpoeder, en het zout. Zet even apart.
- Voeg de eiwitten bij het luchtig geklopte eigeelmengsel en klop op lage snelheid tot het gemengd is.
- Voeg dan steeds een eetlepel van het bloemmengsel toe en blijf op lage snelheid mengen.
- Als laatste voeg je de vanille extract toe en schep je het beslag met een spatel nog eens goed om. Neem daarbij de bodem mee om te voorkomen dat hier bloem achterblijft.
- Leg het bakpapier over de bodem van de bakplaat (ingevet met bakspray) en schenk er het beslag overheen. Verspreid gelijkmatig over de hele oppervlakte.
- Zet de bakplaat dan in de oven en bak de cake in 15-20 minuten gaar. Test altijd even met een prikker of het klaar is. De prikker mag niet nat terugkomen.
- Leg vast een schoon en licht vochtige theedoek open klaar op het aanrecht en bestrooi het met suiker.
- Haal de cake uit de oven en draai direct om op de gesuikerde theedoek. Trek voorzichtig het bakpapier er af.
- Verspreid nu een ruime hoeveelheid van de guavejam over de hele oppervlakte van de cake. Je hebt hier bijna de hele pot voor nodig.
- Rol dan met behulp van de theedoek strak de cake langs de lengte op. Pas op want de cake is nog heel warm.
- Pak de cake strak in met de theedoek en laat een minuut of 15 zo afkoelen.
- Neem dan een mooi lang bord en rol de torta (cakerol) hierop.
- Bestrooi eventueel nog met wat suiker en snijd voor het mooie de kontjes af.
- Laat het volledig afkoelen.
Je Kaapverdische Torta met Guavejam is klaar om van te genieten. Snijd een dikke plak af en...
Eet smakelijk!