Sinaasappel Flan

Gepubliceerd op 28 augustus 2024 om 10:49

Over dit recept...

Niet lang geleden aten we bij een Portugees restaurant. Als dessert bestelde ik de sinaasappel flan. Ik ben namelijk dol op flan, en wat was het lekker!
Zo lekker dat ik het maar niet kon vergeten en besloot zelf aan de slag te gaan.

Het recept is uiteindelijk zo simpel, en je hebt ook niet veel ingrediënten nodig om dit heerlijke dessert te maken.
Probeer wel te gaan voor biologische sinaasappels, want voor dit recept heb je ook wat rasp van de schil nodig. Dan is het fijn te weten dat die vrij van chemicaliën is. 

Dit is wat je nodig hebt...

 

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram) 
  • 4 eieren
  • 300 ml vers geperste sinaasappelsap
  • 1 theelepel rasp van de sinaasappelschil

 

Voor de sinaasappel-karamelsaus

  • 200 gram suiker
  • 200 ml vers geperste sinaasappelsap


Verder:

  • Een flan bakvorm (tulband, 20-25 cm diameter)

 

Bereidingswijze

  1. In een grote kom meng je de gecondenseerde melk met de sinaasappelsap en de eieren. Klop dit met een garde.

  2. Voeg de rasp van de sinaasappelschil toe en meng met het beslag.
  3. Zet het beslag even apart en verwarm de oven vast voor op 180°C.

  4. Doe de suiker in een steelpan en breng dit op zacht vuur aan de kook. Beweeg de pan af en toe heen en weer of roer voorzichtig met een rubber spatel of houten lepel (een rvs lepel wordt namelijk te heet).

  5. Wacht tot de karamel helder goudbruin van kleur is en voeg al roerend en in kleine beetjes de sinaasappelsap toe. Doe dit heel voorzichtig want de karamel zal steeds opborrelen. Roer tot de sinaasappelsap helemaal opgenomen is in de karamel.

  6. Giet de karamel over in de bakvorm. Draai de vorm zodat de hele bodem en de zijkanten bedekt zijn. Wees heel voorzichtig en gebruik hiervoor ovenhandschoenen.

  7. Giet het beslag ook in de bakvorm en zet deze ‘au bain-marie’ in de oven. Dit wil zeggen dat je de vorm in een grotere vorm (bijvoorbeeld een braadslede) zet en hier tot ongeveer de helft van de bakvorm water bij giet. Ik gebruik zelf kokend water om het proces te versnellen. 

  8. Dek de vorm goed af met aluminiumfolie. Dit voorkomt dat er water bij komt en helpt de stoom in de vorm te houden. 

  9. Zet het geheel in de oven en laat de flan ongeveer 1.5 uur garen. 

  10. Wanneer de tijd verstreken is en de flan klaar is laat je deze in de vorm afkoelen. Hierna zet je het een aantal uren in de koelkast zodat de flan verder op kan stijven. 

  11. Net voor gebruik draai je de flan op een diep bord om. Controleer van te voren of de randjes goed los zijn van de vorm zodat het geheel er mooi uit komt. 

  12. Verspreid de sinaasappel-karamelsaus netjes over de flan.


En voila! Je flan is klaar 

Eet smakelijk!